Somnul de după-amiază este asociat cu un volum mai mare al creierului

Somnul de după-amiază este asociat cu un volum mai mare al creierului Sursa foto: commons.wikimedia.org

Somnul în timpul zilei poate ajuta la păstrarea sănătății creierului prin încetinirea ritmului de contracție a creierului nostru pe măsură ce îmbătrânim, sugerează un nou studiu condus de cercetători de la UCL și de la Universitatea Republicii din Uruguay.

Studiul, publicat în revista Sleep Health, a analizat date de la persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani și a descoperit o legătură de cauzalitate între somnul obișnuit și un volum total mai mare al creierului - un marker al unei bune sănătăți a creierului legat de un risc mai mic de demență și alte boli.

Noul studiu, citat de Science daily, a urmărit să stabilească dacă există o relație de cauzalitate între somnul în timpul zilei și sănătatea creierului. Utilizând o tehnică numită randomizare mendeliană, aceștia au analizat 97 de fragmente de ADN despre care se crede că determină probabilitatea ca oamenii să doarmă la prânz regulat.

Noi studii despre siestă

Echipa de cercetători a estimat că diferența medie de volum al creierului între persoanele programate pentru a dormi la prânz regulat și cele care nu dormeau este echivalentă cu 2,6 până la 6,5 ani de îmbătrânire. Însă cercetătorii nu au constatat nicio diferență în ceea ce privește performanțele celor care dorm de după-amiază regulat la alte trei măsuri ale sănătății creierului și ale funcției cognitive - volumul hipocampului, timpul de reacție și procesarea vizuală.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Variantele genetice care ne influențează probabilitatea de a dormi la prânz au fost identificate într-un studiu anterior care a analizat datele de la 452.633 de participanți la UK Biobank.”

În noul studiu, cercetătorii au analizat rezultatele privind sănătatea și cogniția persoanelor cu aceste variante genetice, precum și mai multe subansambluri diferite ale acestor variante, ajustate pentru a evita potențialele prejudecăți, de exemplu evitând variantele legate de somnolența excesivă în timpul zilei.

Datele genetice și scanările prin rezonanță magnetică (RMN) ale creierului au fost disponibile pentru 35 080 de persoane extrase din eșantionul mai mare al UK Biobank.

Deși cercetătorii nu dispuneau de informații privind durata somnului, studii anterioare sugerează că somnul de 30 de minute sau mai puțin oferă cele mai bune beneficii cognitive pe termen scurt, iar somnul din timpul zilei este mai puțin probabil să perturbe somnul de noapte.

Cercetări anterioare care au analizat Marea Britanie și Țările de Jos au constatat că aproape o treime dintre adulții în vârstă de 65 de ani sau mai mult au tras un pui de somn regulat.