O nouă speranță pentru bolnavii de Alzeihmer. S-a aprobat un medicament care i-ar putea ajuta

O nouă speranță pentru bolnavii de Alzeihmer. S-a aprobat un medicament care i-ar putea ajutaSursa foto: Dreamstime.com

Consilierii experți ai Administrației pentru Medicamente și Alimente din SUA au votat favorbabil pentru un medicament care va fi folosit în tratarea bolii Alzeihmer.

Leqembi se pare că este suficient de benefic pentru a fi folosit de către cei care suferă de această boală. De altfel el a fost testat pe mai multe persoane care suferă de o fază incipientă a acestei boli.

Cu toate acestea decizia finală se așteaptă să fie dată până pe 6 iulie. Dacă acest lucru se va întâmpla atunci medicamentul va fi primul care modifică cursul bolii Alzeihmer. Asta pentru că în prezent vorbim despre tratamente care se ocupă de simptome fără să poată schimba evoluția bolii.

Practic, potrivit studiului făcut, Leqembi a încetinit declinul cognitiv cu 27% la pacienții cu Alzheimer timpuriu. Doar că medicamentul a fost asociat și cu unele efecte secundare grave, cum ar fi umflarea creierului și sângerarea sau microhemoragiile. Chiar și așa experții au concluzionat că beneficiile aduse de medicament depășesc riscurile. Având în vedere povara bolii Alzheimer și natura progresivă a acesteia.

Pe 6 iulie este stabilit termenul de aprobare a medicamentului

Cei de la Administrația pentru medicamente au cerut grupului de consilieri să analizeze efectele secundare ale Leqembi asupra anumitor populații de pacienți. Așa cum sunt cei care iau medicamente anticoagulante sau cei cu o variantă a genei APOE4 asociată cu un risc crescut de Alzheimer.

În ansamblu, grupul consideră că beneficiile clinice depășesc riscurile și a susținut aprobarea medicamentului. Boala Alzheimer este o afecțiune care afectează creierul și funcțiile cognitive.

Practic, este cea mai frecventă formă de demență. Ea se manifestă prin deteriorarea treptată a memoriei, gândirii și comportamentului. Persoanele cu Alzheimer au dificultăți chiar și în efectuarea activităților zilnice. Nu mai recunosc obiecte, nu pot să mai comunice și nu își mai recunosc apropiații.

Cât despre cauza care provoacă boala Alhzeimeir aceasta nu este încă pe deplin înțeleasă. Specialiștii spun că este o combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață.

Ne puteți urmări și pe Google News