Alimentele care sunt bune de fapt pentru sănătatea noastră, deși au o reputație proastă

Alimentele care sunt bune de fapt pentru sănătatea noastră, deși au o reputație proastă Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Multe alimente care sunt bune pentru sănătatea noastră, au de fapt o reputaţie proastă, nemeritată. În realitate, acestea sunt benefice pentru organismul nostru, iar de cele mai multe ori zvonurile nu sunt susținute prin nicio probă.

Așadar, deși auzim o mulțime de afirmații despre diferite alimente, că sunt bune sau rele pentru sănătate, e bine să ne informăm din mai multe surse și să ne întrebăm și nutriționistul dacă e în regulă să scoatem ceva din alimentația noastră sau nu.

Beneficiile reale ale alimentelor pe care lumea încearcă să le evite

Glutenul este primul pe listă. Acesta a fost unul dintre cele mai blamate ingrediente, vehiculându-se că nu fac deloc bine sănătății. Studiile arată că alimentele bogate în gluten, grâu integral, secară şi orz, sunt vitale pentru o sănătate bună. Ele reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer.

De asemenea, s-a susținut mereu că ouăle sunt cele care cresc nivelul de colesterol rău din sânge și riscul de boli cardiovasculare. Totul este însă doar un zvon, la momentul actual neexistând studii care să facă o legătură clară între cele două. Ce se știe însă este că principalul factor în creşterea colesterolului rău sunt grăsimile saturate.

Ne puteți urmări și pe Google News

O reputație proastă o au și cartofii. Se spune că aceștia cresc nivelul de zahăr din sânge, riscul de obezitate și cel al producerii diabetului de tip 2. Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard a făcut o legătură între consumul de cartofi şi excesul de greutate, arătând că de vină este creşterea glucozei în sânge.

Nici soia nu este recomandată să fie consumată, după ce mai multe studii au arătat creşterea cazurilor de cancer de sân la șoarecii de laborator, ce erau hrăniţi cu un produs concentrat din soia. Numai că, la oameni nu există niciun astfel de studiu care să demonstreze acest lucru.

Alcoolul este rău, dar numai în exces. Cercetările arată că un consum moderat de alcool reduce riscul de boli de inimă.

Nici alimentele prăjite nu fac atât de mult pe cât ne-am imaginat. Dacă alimentele sunt prăjite în ulei vegetal natural şi consumate cu moderaţie, nu sunt mai puţin sănătoase. Vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K, precum şi carotenoizii sănătoşi pentru inimă şi care previn cancerul - beta-caroten (în morcovi), licopen (în roşii), luteină şi zeaxantină (în legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanac şi verdeaţă) au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite, potrivit știripesurse.ro.