Cum pot afecta alimentele ultraprocesate modul în care funcționează sistemul imunitar
- Dosofteea Lainici
- 24 iunie 2024, 07:13
Iată cum pot afecta unele alimente ultraprocesate modul în care funcționează sistemul imunitar. În lumea de astăzi, în care ritmul este foarte rapid, comoditatea vine adesea în detrimentul nutriției, ceea ce duce la o dependență crescută de alimentele ultraprocesate.
Unele alimente pot afecta sistemul imunitar
Aceste diete sunt legate de numeroase probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic și bolile cardiovasculare. Profilul nutrițional slab al acestor alimente, care adesea nu conțin nutrienți esențiali și fibre, joacă un rol semnificativ în aceste riscuri pentru sănătate. Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că alimentele ultraprocesate pot afecta modul în care funcționează sistemul nostru imunitar, ceea ce poate explica de ce unele studii au asociat alimentele ultraprocesate cu bolile inflamatorii intestinale și, potențial, cu bolile autoimune.
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările ambalate, băuturile zaharoase, tăițeii instant și mesele gata preparate, conțin adesea emulgatori, microparticule (cum ar fi dioxidul de titan), agenți de îngroșare, stabilizatori, arome și coloranți. Studiile efectuate pe șoareci au arătat că aceste ingrediente modifică microbiomul intestinal, care, la rândul său, poate afecta modul în care funcționează sistemul imunitar.
Riscurile sunt mari
Expunerea la concentrații scăzute de emulgatori poate slăbi bariera de mucus a intestinului, facilitând trecerea microbilor în și dinspre intestin. Modificările în integritatea barierei mucusului se corelează, de asemenea, cu niveluri mai ridicate de markeri inflamatori, care sunt semne că sistemul imunitar al organismului este activat.
Lipsa de fibre tipică dietelor bogate în alimente ultraprocesate poate afecta, de asemenea, integritatea barierei intestinale. Microbii intestinului trebuie să digere fibrele pentru a produce acizi grași cu lanț scurt, care ajută la menținerea integrității barierei intestinale și la reglarea răspunsurilor imune prin atenuarea inflamației și prin contribuția la producerea de celule T. Fără aceste molecule, integritatea barierei intestinale poate slăbi șiinflamația poate crește.
Ce arată cercetările
Cercetările au arătat o legătură între dietele bogate în alimente ultraprocesate și semnele de inflamație sistemică, modificări ale diversității microbiomului intestinal, creșterea producției de molecule intestinale care provoacă inflamații și scăderea producției de acizi grași cu lanț scurt benefici. În timp, dietele foarte ultraprocesate pot contribui la obezitate și inflamație cronică, care sunt strâns legate de modificări ale microbiomului intestinal - inclusiv scăderea diversității microbiene și creșterea permeabilității intestinale - care pot afecta ulterior funcția imunitară.