Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, șoferii ar putea fi obligați să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute, și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale.

Conform Codului rutier, obligația de a folosi faza scurtă pe timpul zilei există în prezent, însă se aplică doar șoferilor care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E), nu și pentru cei care circulă pe drumurile naționale (DN).

În România, anumite drumuri pot fi încadrate în ambele categorii. Spre exemplu, drumul național 1 (DN 1 — București – Ploiești – Brașov – Cluj-Napoca – Oradea) se suprapune, cel puțin între București și Brașov, cu drumul european 60 (E60 — Brest, Franța – Irkeshtam, Kîrghîzstan).

Această propunere legislativă a fost lansată în contextual în care, în multe țări europene, legislația rutieră stabilește obligația de a folosi luminile de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, acest lucru având ca scop reducerea numărului de accidente auto, scrie avocatnet.ro.

 

Te-ar putea interesa și: