Alegeri anticipate în România? Iohannis pare decis! Anunțul îi va surprinde pe mulți
- Daniel Magureanu
- 7 octombrie 2021, 16:30
La finalul vizitei efectuate joi la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, președintele Klaus Iohannis a comentat posibilitatea alegerilor anticipate după ce a picat guvernul Cîțu și care reprezintă o dorință politică pentru care insistă mai ales președintele PSD, Marcel Ciolacu.
La finalul declarațiilor de presă, liderul de la Cotroceni a primit câte două întrebări din partea fiecărui jurnalist prezent la eveniment. Printre ele au fost și cele referitoarea la posibilitatea organizării în premieră a unor alegeri anticipate pentru ieșirea din criza politică.
Totodată, Klaus Iohannis s-a referit și la scenariul conform căruia ar putea să insiste pentru un nou mandat de premier al lui Florin Cîțu, despre activitatea căruia a spus că este foarte mulțumit chiar și joi, la Cernavodă.
„(n.r. – a fost întrebat dacă ia în calcul să-l desemneze din nou pe Florin Cîțu în funcția de prim-ministru) Deocamdată facem consultări cu partidele, după care voi face o analiză și voi anunța pe cine voi desemna oficial.
(n.r. – a fost întrebat ce crede despre alegerile anticipate, soluție politică pentru care insistă mai ales PSD) Declanșarea alegerilor anticipate este o chestiune care se discută teoretic de mult, dar Constituția este făcută astfel încât să asigure stabilitatea parlamentară.
Alegeri anticipate. Între realitate și Constituție
În realitate, alegerile anticipate sunt aproape imposibil de declanșat. Nu suntem nici măcar la un an distanță de alegeri parlamentare. Ce ar aduce? Aproape aceleași partide cu procente poate puțin modificate... În teorie, în Constituție, ele sunt prevăzute, însă constituțional ele nu sunt bine definite și nu au fost organizate niciodată până acum″, a fost reacția lui Iohannis
Altfel, șeful statului s-a referit la măsura plafonării prețurilor la energie, pe care premierul interimar Florin Cîțu a anunțat-o joi: „Da, sunt de acord cu această măsură a plafonării prețurilor la energie, dar acum, pentru această iarnă. Dar decizia este în altă parte, este evident.
Nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii și cu represalii, dar dacă nu reușim cu alte măsuri să prevenim răspândirea virusului, atunci este posibil ca la un moment dat și astfel de măsuri mai puțin populare să fie aprobate prin Parlament. Astfel de măsuri care afectează libertatea cetățenilor se iau prin lege.
Cât de sigure sunt spitalele pentru Iohannis
(n.r. – a fost întrebat dacă apitalele din România sunt un loc sigur) Avem foarte mulți medici buni, dar din cauza crizei sanitare care pune o presiune nemaiîntâlnită pe tot sistemul medical, din păcate am avut accidente, dar aceste accidente ar fi putut evitate dacă unele măsuri erau aplicate.
Spitalele din România, așa cum sunt ele, funcționează cu un personal dedicat și funcționează pentru a proteja cetățenii. (n.r. – a fost întrebat când vor fi gata viitoarele reactoare nucleare de la Cernavodă) Ambiția conducerii centralei este ca 2030 să se pornească următoarea unitate, respectiv înainte de 2030 să se pornească unitatea 1, într-o formă retehnologizată. În acest fel, România va putea să producă și mai multă energie electrică.″
Înainte de ultimele declarații ale lui Iohannis, președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase: „Noi am venit cu o propunere foarte clară și am văzut că a fost îmbrățișată cu cei de la AUR să investim un guvern de specialiști, să avem un acord când vom avea o majoritate inclusiv cu președintele României să își asume acest lucru ca după ce trece acest val 4 să organizăm alegeri anticipate.
Ciolacu simte momentul ideal
Ne cheamă la consultări. La consultări (n.r. – Iohannis a declarat că va organiza consultări cu parlamentare luni, 11 octombrie 2021) spunem aceste lucruri. E posibil ca până la consultări să se creioneze o majoritate care dorește alegeri anticipate. Nu am avut o discuție cu Dacian Cioloș.
Ei nu mai pot crea o majoritate, nu au aceeași principii ca să guverneze România, vom avea același efect Președintele e cel care desemnează. Cred că principiile sunt mai importante decât numele. Problemele majore sunt în economie în momentul acesta.
Avem economiști din toate instituțiile. În acest moment, PSD gândește anumite soluții. Ce înseamnă consultări? Și în politică înseamnă să te așezi la masa.”