32% din agricultura italiană, susținută de muncitori străini. Câți sunt români

32% din agricultura italiană, susținută de muncitori străini. Câți sunt româniCâți fermieri români sunt în Italia? Sursa Foto: Dreamstime

Potrivit unor statistici, agricultura italiană este susținută, în proporție de 32%, de muncitori străini. Câți dintre ei provin din România?

Sunt 362,000 de muncitori de pe întreaga planetă care lucrează pe terenurile arabile și în grajdurile din Italia.

32% din lucrătorii agrari ai Italiei sunt muncitori străini. Ei produc o treime din produsele italiene, raportează  ossola-news.

78,000 de români lucrează pe terenurile agricole din Italia

În Coldiretti, după un decret de trei ani,  este prevăzută o creștere a cotelor rezervate asociațiilor agricole. Majoritatea lucrătorilor străini contribuie la recolta de struguri din Piemont.

Acestea au crescut de la 22,000 în 2022 la 40,000 în 2023. Companiile agrare au la dispoziție lucrători permanent, neavând concurență neloială.

Dintre toți muncitorii agricoli din Italia:

  • 7,449 sunt polonezi;
  • 7,912 sunt bulgari;
  • 9,362 sunt macedoneni;
  •  11,894 sunt nigerieni;
  • 14,071 sunt tunisieni;
  • 15,095 sunt pakistanezi;
  • 16,229 sunt senegalezi;
  • 35,474 sunt albanezi;
  • 38,051 sunt marocani;
  • 39,021 sunt indieni;
  • 78,214 sunt români;

 

 

Teren arabil din Toscana

Teren arabil din Toscana. Sursa Foto: Dreamstime

Roma are nevoie de mai mulți lucrători

Potrivit analizei Coldiretti, e nevoie de mai mulți lucrători, de aceea, Italia apelează la străini.

Noii sosiți vor putea începe munca marți, pe 12 decembrie.

Potrivit decretului premierului de trei ani, sunt stabilitate 82,550 de cote de intrare, dintre care 40,000 sunt rezervate lucrătorilor străini, potrivit Gazeta Românească.

Producția de vin din Italia are dificultăți

Producția de vin din Italia

Producția de vin din Italia. Sursa Foto: Dreamstime

Agricultura italiană este în mare suferință. E un lucru valabil inclusiv în ceea ce privește producția celebrelor vinuri italienești, chiar dacă acest sector nu face parte dintre cele enumerate de premier în decretul privind oprirea activității din cauza situației pandemice din 2020, dar și a secetelor.

Dacă se confirmă primele estimări privind recolta actuală marcată de căldura mare, atunci pentru prima dată după foarte mulţi ani, anul acesta Italia nu va mai fi cel mai mare producător mondial de vin, fiind depășită cantitativ de Franța, Analiza Coldiretti privind recolta în curs de-a lungul Peninsulei și dincolo de Alpi s-ar putea încheia cu o depășire istorică în ceea ce privește cantitatea.În Italia – subliniază Coldiretti – se estimează o scădere a producției de 14%, în jur de 43 de milioane de hectolitri față de cele 50 de milioane înregistrate sezonul trecut, rezultat care ar face ca 2023 să devină unul dintre cei mai ghinionişti ani din istoria podgoriei italiene din ultimul secol, alături de 1948, 2007 și 2017.
În timp ce în Franța, în ciuda pagubelor cauzate de mucegai și de secetă, conform estimărilor serviciului de statistică al Ministerului Agriculturii francez, recolta – continuă Coldiretti – ar trebui să fie între 44 și 47 de milioane de hectolitri, în concordanță cu media pentru perioada 2018-2022, iar Spania ar trebui să rămână pe locul trei, cu aproximativ 36 de milioane de hectolitri.