Italia nu-și poate salva nici măcar producția de vin!

Italia nu-și poate salva nici măcar producția de vin!

 Agricultura italiană este în mare suferință. E un lucru valabil inclusiv în ceea ce privește producția celebrelor vinuri italienești, chiar dacă acest sector nu face parte dintre cele enumerate de premier în decretul privind oprirea activității din cauza situației de urgență din sănătate. Iată ce notează La Repubblica:

 

“Italia se oprește, însă producția agricolă și vinul, nu. Aşa a decis Decretul premierului privind situația de urgență Covid-19, care a intrat în vigoare la 23 martie 2020. Sectorul agricol face parte din acea categorie de activități considerate - din motive întemeiate - indispensabile pentru continuarea normală a vieții chiar și atunci când întreaga ţară este blocată, însă acest lucru nu înseamnă că sectorul este scutit de criză, aşa cum arată clar cererile de ajutor pe care producătorii agricoli și cei vinicoli le înaintează Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere. O situaţie dificilă care are o multitudine de cauze, de la lipsa activităţii serviciilor de catering și a celor hoteliere - mai ales în ceea ce privește vinul - la dificultatea găsirii și gestionării forței de muncă agricole.

 

Coronavirus, sectorul agricol și cel vitivinicol solicită ajutor

 

Conținutul scrisorii pe care reprezentanţi de marcă ai lanțului vitivinicol - incluzând Confagricoltura, CIA, Copagri, Alianța Cooperativelor Italiene, Uniunea Italiană a Vinului, Federvini, Federdoc și Assoenologi - a trimis-o ministrului Teresa Bellanova, este clar și concis, abordând problema pe mai multe fronturi, într-o strategie bine gândită. Camera Națională de Regie ar trebui să aibă grijă să lanseze un „Plan național de susținere a exportului de vin” care să încerce să aplice, sau cel puțin să contrabalanseze reducerea bruscă a consumului, efect al măsurilor luate din cauza situației de urgență de sănătate. Se recomandă, în primul rând, o nouă comunicare, pozitivă și proactivă, pentru promovarea Italiei în străinătate.

Problema este împărtășită și de filiera de producție agricolă, care se confruntă cu o serie de dificultăţi, la care se adaugă și cele de a găsi mână de lucru pentru recoltare. Probleme reale și tangibile, după cum spune şi Giorgio Mercuri de la Alianța Cooperativă Agro-Alimentară. "Am asistat în ultimele săptămâni - explică Mercuri - la o plecare masivă din Italia a lucrătorilor UE și non-UE, iar acum nu există personal care să accepte să vină să lucreze în țara noastră".

Propunerile la care lucrează deja Ministerul privesc eventuale prelungiri ale permiselor de ședere pentru lucrători non-UE sau posibilitatea de a angaja în mediul rural, în situații de urgență, imigranți care așteaptă dreptul de rezidență și/sau cetățenia.

La acest apel național se adaugă cel adresat Comisiei Europene de a facilita circulația mărfurilor, în prezent îngreunată de controale extrem de greoaie "în țări precum Polonia și România, dar și Austria și Slovenia", care se transformă  deseori în "interdicții de tranzit pentru camioane, fapt care, în cel mai fericit caz, provoacă întârzieri grave și costuri suplimentare nejustificate”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News