Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces gratuit la toate medicamentele pentru tratamente
Editura Evenimentul si Capital

Pacienţii cu afecţiuni grave vor avea acces gratuit la toate medicamentele pentru tratamente

Autor: | | 1 Comentarii | 778 Vizualizari

Guvernul a aprobat, ieri, un act normativ prin care se asigură accesul pacienţilor cu afecţiuni grave - oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă - la toate medicamentele destinate unei indicaţii terapeutice, în concordanţă cu starea sănătăţii acestor pacienţi, şi nu la un singur medicament, aşa cum era reglementat până acum.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că pentru contractele cost–volum, contribuţia trimestrială se calculează pe baza unor procente fixe care vor fi aplicate progresiv la valoarea consumului trimestrial în funcţie de numărul de pacienţi trataţi efectiv.

„Mecanismul se aplică atât pentru situaţiile în care există un singur medicament pe o indicaţie terapeutică, cât şi pentru situaţiile în care există două sau mai multe medicamente substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică. Astfel, se asigură predicitibilitate a costurilor, atât pentru bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate, cât şi pentru deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă. Pentru contractele cost-volum-rezultat, se stabileşte un cost efectiv-pacient cu rezultat medical, fără TVA, ce se va suporta din bugetul FNUASS la acelaşi nivel pentru toate medicamentele substituibile pe aceeaşi indicaţie terapeutică, indiferent de pre- ţul lor de comercializare”, a mai spus Barbu.

Acesta a precizat că pentru pacienţi nu va exista nicio contribuţie personală, diferenţa dintre preţul de comercializare şi costul efectiv-pacient se va deconta de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă cu titlul de contribuţie trimestrială.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate