Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Năstase știe ce va face PSD în fața unei dileme care ar putea să coste viitorul partidului
Adrian Năstase știe ce va face PSD în fața unei dileme care ar putea să coste viitorul partidului

Adrian Năstase știe ce va face PSD în fața unei dileme care ar putea să coste viitorul partidului

Fostul premier, Adrian Năstase, a vorbit despre criza politică din România și a anticipat ce va face fostul său partid, PSD, care ar trebui să pună umărul pentru rezolva problemele.

Adrian Năstase, fost premier al României, a comentat situația politică extrem de instabilă din România. Într-o postare publicată pe blogul său, Năstase arată cu degetul, în primul rând, către președintele Klaus Iohannis. Pe care îl consideră vinovat pentru situația dezastruoasă de pe scena politică. Ex-premierul spune că o suspendare a liderului de la Cotroceni ar fi justificată, dar, pe de altă parte, ar adânci și mai mult haosul.

Năstase vorbește și despre dilema PSD, care trebuie să aleagă în perioada următoare între interesul propriu și cel al țării.

Ce spune Adrian Năstase despre criza politică

„Stiu, titlul este imprumutat de la V.I. Lenin, din celebra carte „Ce-i de facut”. Insa, in esenta, problema noastra, a romanilor, este aceea daca vom cauta o solutie sau decidem sa se aleaga praful de noi ca tara. Sunt prea multe crize de gestionat acum, din cauza lui Iohannis si a „guvernului sau”.

In conditiile haosului politic si ale dezastrului medical, PeeSeeDee ar putea sa ramana spectator pana la viitoarele alegeri, contand pe castigarea acestora. Pretul ar fi insa urias. Pe lipsa de guvernare, cu imprumuturi tot mai mari pentru a petici bugetul, pe fond de saracie generalizata determinata de criza energetica si devalorizarea monedei, riscul unor miscari de strada violente ne-ar duce inapoi la anii ’90.

Putem sa acceptam un astfel de scenariu? Eu cred ca nu. Imi aduc aminte de eforturile de dupa mineriade pentru a reintra in normalitate dar si de consecintele acelor evenimente in plan intern si extern.

Sigur ca Iohannis este de vina ca s-a ajuns aici. Multi ar vrea sa-l pedepseasca, suspendandu-l. Ceea ce ar fi corect. Din pacate, pedepsindu-l pe el, ne pedepsim si pe noi. Prelungirea crizei politice risca sa ne duca la un punct de no return. Si atunci?

„Toate celelalte partide ar fi făcut front comun”

Unii sugerau ca PSD sa preia guvernarea. Ar fi fost o victorie a la Pyrrhus, deoarece toate celelalte partide ar fi facut front comun intr-o opozitie masiva in parlament. In mod categoric PNL, Aur si USR ar fi jucat pregatindu-se pentru alegeri”, a scris Adrian Năstase.

„Iohannis ar fi trebuit sa citeasca ce am scris pe blog cand afirmam ca ar fi trebuit sa fie fericit cu PSD in opozitie si ca va intelege diferenta cand vor intra in parlament AUR si USR.

Iata ca acum trebuie sa apeleze la PSD pentru a asigura stabilitatea in tara, stiind ca PSD nu va participa niciodata la o strategie care sa duca la destabilizarea tarii. Va fi un sacrificiu pentru partid care va fi acuzat ca face blat cu Iohannis. In realitate PSD „face blat” cu cetatenii Romaniei, intr-un moment de grea cumpana.

Iohannis a inteles ca daca ar fi insistat cu nominalizarea lui Citu, ar fi urmat, cu orice pret, suspendarea sa. Cred ca a realizat lucrul, fiind deja responsabil pentru miile de morti din spitale de la declansarea crizei politice. Probabil ca a realizat si ca este nevoie de o formula de candidat semi-politic, apropiindu-se de varianta guvernului de specialisti propusa de PSD pentru urmatoarele luni. Vom vedea daca Nicolae Ciuca a inteles mesajul.

„Eu cred că foștii mei colegi vor ști să aleagă”

Desemnarea ministrilor va fi un test. Vom vedea si daca premierul desemnat va fi capabil sa distruga clientela construita in jurul fostilor premieri liberali si sa duca spre normalitate numirile din institutiile statului si din CA-uri pe baza de competenta, pentru a mari performanta acestora.

Sigur, dupa investirea guvernului Ciuca – pe care parlamentarii PSD probabil ca o vor sprijini (intr-un fel este si un fel de datorie morala pentru votul PNL la investirea guvernului PSD/Nastase din 2000), in parlament viata va fi complicata pentru guvern, putandu-se forma majoritati ad-hoc. Totusi exista o buna sansa ca unele proiecte ale PSD sa poata fi asumate si de guvern.

Grea deci acesta dilema pentru partid – sa prevaleze interesele partidului sau cele ale tarii. Eu cred ca fostii mei colegi vor sti sa aleaga”, a mai afirmat Năstase.