Republica Moldova sare în ajutorul României. Medicii români nu mai fac față îmbolnăvirilor
- Sabina Popescu
- 15 octombrie 2021, 19:15
20 de medici și asistenți medicali din Republica Moldova se vor deplasa în România pentru a ajuta personalul medical în tratarea pacienților infectați cu COVID-19, a anunțat, vineri, 15 octombrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
România a acceptat oferta primită de la Chișinău în ceea ce privește deplasarea unui număr de 20 de medici și asistenți medicali în țară, cu scopul de a sprijini pacienții infectați cu coronavirus. Aceștia vor oferi îngrijiri medicale bolnavilor de la Spitalul Leţcani din Iași. Poziția Republicii Moldova vine în contextul în care autoritățile de la București au ajutat, în 2020, țara vecină cu medici și echipamente medicale.
La acea vreme, o echipă formată din 42 de medici și asistenți români a plecat în Moldova pentru a sprijini personalul medical din țară. România a fost prima țară care a donat Republicii Moldova doze de vaccin anti-COVID-19, în luna februarie a anului 2021.
20 de medici și asistenți din Republica Moldova vor sprijini cadrele medicale din România
„Am primit, prin Ministerul de Externe şi către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, oferta Republicii Moldova de a trimite cadre medicale. (…) S-a decis acceptarea acestei oferte. Vor fi 20 de cadre medicale ce vor fi folosite la Iaşi, la Spitalul Leţcani, pe lângă cadrele militare şi civile care lucrează acolo”, a declarat Raed Arafat, precizând că se poartă discuții și cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România pentru emiterea unor documente temporare de practică medicală pentru medicii care vor ajuta la tratarea bolnavilor.
„Am avut o discuţie cu preşedintele Colegiului Medicilor, urmează să se emită documentele temporare de practică medicală. Este vorba despre medici şi asistenţi medicali. S-a discutat la Iaşi. Este nevoie mare şi chiar sunt bineveniţi ca să sprijine, ca să permită creşterea numărului paturilor la Leţcani. Urmează să ajungă colegii din Moldova, să participe alături de colegii noştri din Iaşi la îngrijirea pacienţilor cu probleme COVID”, a mai spus şeful DSU.
Spitalele de Primiri Urgențe vor deveni mici secții ATI
În ultima perioadă, numărul ambulanțelor din municipiul București a fost suplimentat cu aproximativ 30-40%, potrivit șefului DSU, care a precizat un procent asemănător a creșterii testării.
„Spitalele de Primiri Urgențe vor deveni mici secții de Terapie Intensivă. Numărul ambulanțelor din București a fost suplimentat semnificativ în ultima perioadă, cu aproximativ 30-40%, inclusiv pentru testări.
România a primit aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali, de la Italia, după activarea mecanismului.
În privința introducerii certificatului verde, acestă măsură nu este încă decisă, ci se află la nivel de discuții”, a mai precizat Raed Arafat.