Premierul a fost întrebat despre declaraţiile făcute de vicepremierul Raluca Turcan, luni, la un post tv, ocazie cu care aceasta ar fi vorbit despre noi măsuri restrictive pe care ar urma să le ia Guvernul în privinţa mall-urilor.

“Este o preocupare serioasă a mea, ca premier, tratarea serioasă a fiecărui element din lupta contra pandemiei (…) Nu cunosc aceste declaraţii, noi luăm decizii, când avem de anunţat decizii le anunţăm public. Poate s-a referit la cinematografe din mall-uri sau restaurantele din mall-uri care sunt afectate de restricţiile care sunt impuse când se depăşeşte indicele de 3 la mie, nu cunosc exact conţinutul declaraţiei.

La ora actuală, nu intenţionăm să luăm alte măsuri restrictive, ci intenţionăm să aplicăm legislaţia, hotărârea de guvern privind starea de alertă, ordinele comune. Practic, să implementăm măsurile dispuse pentru depăşirea fiecărui prag stabilit”, a spus Ludovic Orban, la Paris, citat de Agerpres.

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că Executivul nu-și dorește blocarea activității economice, iar măsuri precum închiderea mall-urilor nu ar fi luate decât în ultimă instanță, când n-ar mai exista pași intermediari. În mall-uri s-ar putea lua însă măsuri suplimentare – mai multe dispensere cu dezinfectant, monitorizare a purtării măștilor, a arătat aceasta.

România va face pasul către OECD?

Premierul a menţionat că, în finalul vizitei pe care o desfăşoară la Paris are stabilită, marţi seară, şi o întâlnire cu membri ai comunităţii de români din Franţa.

În a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează cu o echipă de miniștri în Franța, Orban a avut o întrevedere cu Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Angel Gurria, apoi a participat la o întâlnire în plenul OECD.

Premierul a declarat că a susținut candidatura României pentru a deveni membră OECD: „Noi considerăm că avem toate argumentele, România este cea mai pregătită țară din lista celor care doresc să adere. Fără a deveni membri, noi participăm la toate activitățile OECD, la toate sesiunile și întâlnirile de lucru, fiind una dintre cele mai active țări care nu sunt membre. Obiectivul nostru este ca România să devină din ce în ce mai atractivă pentru investiții importante”.