Editura Evenimentul si Capital

Actrița Melania Ursu a murit

Actrita Melania Ursu, o mare doamna a teatrului romanesc. sursa foto: UNITER
Autor: | | 1 Comentarii | 1298 Vizualizari

Născută la 16 iunie 1940 la Sibiu, absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1961, Melania Ursu s-a dedicat teatrului şi filmului cu o pasiune mereu admirată de colegi.

“O actriţă caldă şi generoasă, implicată permanent în viaţa teatrului, cu un deosebit respect pentru colegi şi public”. A întruchipat zeci de personaje şi, în 2009, a ajuns la peste 90 de roluri interpretate în spectacole din dramaturgia naţională şi internaţională, dintre care amintim: Primul corifeu în „Ifigenia în Aulis” de Euripide, regia Vlad Mugur (1966); Sonia în „Unchiul Vanea de A.P. Cehov, regia Alexa Visarion (1973); Stella Kowalsky în „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Victor Tudor Popa (1975); Lady Macbeth în „Macbeth” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1982); Ea în „Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu, regia Mihai Măniuţiu (1985); Proprietara casei în „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, regia Mihai Măniuţiu (1985); Coana Chiriţa în „Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri, regia Victor Ioan Frunză (1989); Marcellus, Actor Rege în „Hamlet” de W. Shakespeare, un spectacol de Vlad Mugur (2001); Béraldine, Sora lui Argan în „Bolnavul închipuit” de Molière, regia Sanda Manu (2002); Doamna Pearce în „Pygmalion” de G.B. Shaw, regia Alexandru Dabija (2005); Alice în „Dansul morţii” de August Strindberg, regia Sorin Misirianţu (2009) și altele.

Amintim şi parte din activitatea sa în domeniul filmului: Doamna Chiajna în „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, regia Malvina Urșianu; Pelaghia Roşu în „Munţi în flăcări”, regia Mircea Moldovan; Mama în „Misterul lui Herodot”, regia Geta Gerovski; Vica în „Pădureanca”, regia N. Mărgineanu; Văduva în „Flăcări pe comori”, regia N. Mărgineanu; Ana în „Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea; Irina în „Mere roşii”, regia Alex. Tatos; Nevasta şoferului în „Muntele ascuns”, regia Andrei Cătălin Băleanu; Secretara de judeţ în „Preşedinta”, regia Cornel Todea; Veta în „Nelu”, regia Dorin Mircea Dosoftei.

A primit numeroase premii: Premiul I de interpretare pentru rolul Alexandra din „Travesti” de Aurel Baranga 1987, Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu la Festivalul Naţional de Teatru „Cântarea României“, 1985. Premiul de interpretare feminină pentru rol Doamna Chiajna în filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, 1979. Premiul de interpretare feminină pentru rolul din „Pasărea Shakespeare” de D. R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală, Iaşi ed. I, 1975. Premiul revistei Teatrul pe anul 1970 pentru rolurile din „Opinia Publică” de Aurel Baranga şi „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare. Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER în 2012. În 2002 a fost distinsă cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, 2002, iar în trecut primise Ordinul „Meritul cultural“ clasa IV, 1969; Medalia „Meritul cultural“ clasa I, 1967.

“Doamna Melania Ursu va rămâne în memoria teatrului românesc prin activitatea sa artistică, distincţie şi pasiunea profesională”, se arata in comunicatul UNITER.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI