A intrat în rândul pictorilor români la 85 de ani. Vă plac tablourile lui?

A intrat în rândul pictorilor români la 85 de ani. Vă plac tablourile lui?

Alexandra Jauca a studiat pictura din tinereţe dar n-a avut niciodată încredere în talentul său.

Un sucevean trecut de 85 de ani şi-a vernisat astăzi prima expoziţie de pictură pe holurile Consiliului Judeţean Suceava, mărturisindu-şi altfel public pasiunea pe care o are încă din tinereţe, dar pe care a ţinut-o până acum departe de ochiul publicului. Alexandru Jauca este preşedintele Filialei Suceava a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, iar în expoziţia sa –„Ţara Fagilor” – prezintă un număr de 60 de lucrări, realizate în culori de ulei şi tempera, peisaje şi scene etnografice din spaţiul bucovinean.

Bătrânul pictor le-a explicat celor prezenţi că nu este un profesionist, deşi lucrările sale au fost foarte apreciate de cei prezenţi, întrucât profesioniştii „au o diplomă”. „Eu am fost autodidact”, povestea nostalgic octogenarul.

A frecventat doi ani Academia de Arte Frumoase din Iaşi, pe care însă nu a absolvit-o, întrucât, în anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, aceasta s-a desfiinţat ca urmare a comasării cu cea de la Bucureşti. Alexandru Jauca a fost condamnat politic şi a trecut prin închisorile comuniste, iar pictura a fost hobby-ul său ascuns. În lucrările sale apare foarte des pădurea. „Umblând prin pădure - a subliniat el - am descoperit colţuri ale naturii care meritau să fie imortalizate. Pădurea se supune influenţei anotimpurilor şi jocurilor de lumină, care diferă de la un moment la altul al zilei”.  

Ne puteți urmări și pe Google News