Axa de Rezistență. Hamas și Hezbollah, alianță strânsă împotriva Israelului

Axa de Rezistență. Hamas și Hezbollah, alianță strânsă împotriva Israelului Yahya Sinwar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Într-un mesaj scris adresat lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, Yahya Sinwar, noul lider al Hamas, a transmis mulțumiri pentru sprijinul continuu al grupării libaneze Hezbollah în contextul conflictului cu Israelul. Acest gest, care vine la scurt timp după ce Sinwar a preluat conducerea Hamas, subliniază legăturile strânse dintre cele două mișcări și rolul Iranului în menținerea și consolidarea „Axei Rezistenței”, o alianță regională militantă.

Mesajul șefului Hamas către Nasrallah

Scrisoarea, conform Reuters, a fost făcută publică prin intermediul unui canal oficial de Telegram al Hezbollah, un mediu de comunicare frecvent folosit de grupările militante pentru a transmite mesaje către susținători și aliați. Este primul mesaj oficial transmis de Sinwar după ce a devenit lider al Hamas, în august, după moartea predecesorului său, Ismail Haniyeh.

În scrisoarea sa, Sinwar a reafirmat angajamentul Hamas față de lupta împotriva Israelului și de unitatea mișcărilor islamice din regiune, având ca obiectiv final „eradicarea ocupației sioniste” și crearea unui stat palestinian suveran, cu Ierusalimul drept capitală. El a subliniat importanța unității între grupările de rezistență regională, precum Hamas și Hezbollah, care colaborează în cadrul așa-numitei Axe a Rezistenței.

De asemenea, Sinwar a menționat că Hamas va continua să apere locurile sfinte islamice, în special Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, pe care o consideră o țintă importantă a ocupației israeliene. El a lăudat, de asemenea, atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, descriindu-l drept „una dintre cele mai onorabile bătălii din istoria poporului palestinian”. Acest atac, plănuit în mare parte de Sinwar, a fost unul dintre cele mai intense din ultimele luni de confruntări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rolul Hezbollah în conflict

Hezbollah, o grupare șiită libaneză sprijinită de Iran, a jucat un rol activ în sprijinul Hamas în timpul conflictului cu Israelul, lansând atacuri asupra forțelor israeliene de-a lungul graniței libanezo-israeliene. Deși liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a subliniat că atacurile sale au ca scop susținerea poporului palestinian, acestea fac parte dintr-un conflict regional mai amplu între facțiunile susținute de Iran și Israel.

Hezbollah

Hezbollah. Sursa foto Arhiva EVZ

Conflictul de la granița dintre Liban și Israel a escaladat în ultimul an, forțând zeci de mii de oameni să părăsească atât Libanul, cât și nordul Israelului. În ciuda pierderilor suferite de Hezbollah, care a pierdut sute de luptători în ultimele luni, gruparea și-a menținut angajamentul de a continua atacurile asupra Israelului, atâta timp cât războiul din Gaza persistă.

De asemenea, se crede că Iranul joacă un rol semnificativ în sprijinirea ambelor grupări, atât pe plan militar, cât și financiar, consolidând influența sa în regiune prin intermediul Axei Rezistenței. Alianța dintre Hamas și Hezbollah, ambele considerate grupări teroriste de către mai multe țări occidentale, reprezintă o amenințare majoră pentru stabilitatea Orientului Mijlociu și un punct sensibil în relațiile internaționale din regiune.

Situația din Gaza și perspectivele conflictului

În timp ce forțele israeliene continuă să desfășoare operațiuni în Gaza, atacurile din nord, susținute de Hezbollah, complică eforturile de stabilizare a regiunii. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul este aproape de a-și atinge obiectivele militare în Gaza, însă atenția se va îndrepta către frontiera cu Libanul, unde tensiunile cu Hezbollah continuă să escaladeze.

În acest context, liderii israelieni au sugerat că ar prefera o soluționare pașnică a conflictului cu Hezbollah, printr-un acord care ar limita influența grupării la granița nordică. Cu toate acestea, atât Sinwar, cât și Nasrallah și-au exprimat clar intenția de a continua lupta împotriva Israelului până când vor fi îndeplinite toate obiectivele lor politice și religioase.

Scrisoarea lui Yahya Sinwar către Hassan Nasrallah subliniază alianța strânsă dintre Hamas și Hezbollah în cadrul Axei Rezistenței, demonstrând o coordonare continuă între aceste grupări în lupta lor împotriva Israelului. Mesajul marchează o nouă etapă în relațiile dintre cele două mișcări și evidențiază influența tot mai mare a Iranului în conflictul din Orientul Mijlociu.

Revista presei
Seara cea mai neagră