Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut, dar a trișat. De unde a „importat” metoda

Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut, dar a trișat. De unde a „importat” metoda Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu, dictatorul României comuniste, era cunoscut pentru pasiunea sa pentru vânătoare. Participa la numeroase vânători, dar comportamentul său era departe de cel al unui vânător adevărat. Trăgea fără milă în orice mișca, fără să țină cont de regulile vânătorii sau de protejarea speciilor.

Ceaușescu avea și o altă obsesie: recordurile. Îi plăcea să împuște animale mari și să se laude cu trofeele sale. Un astfel de trofeu a devenit celebru în 1985. Este vorba despre blana unui urs uriaș, împușcat la o vânătoare în Harghita în 1983.

Blana a fost recunoscută ca record mondial și expusă la Expoziția Internațională de Vânătoare de la Brno.

„Încă din ziua în care a fost împușcat, era evident că ursul este colosal de mare şi că, în mod cert, va fi un nou record mondial. Într-adevăr, după prelucrare şi prezentare la comisia de experți CIC (Consiliul Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului), blana de urs a devenit un super record mondial, care nu va mai fi depăşit niciodată”, menționează Vasile Crișan, autorul cărții „La vanatoare cu Ceausescu”.

Nicolae Ceaușescu a stabilit un record mondial imposibil de bătut

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceausescu la vanatoare de ursi ]n ,Harghita.

Factorul principal în determinarea punctajului unui trofeu de blană, în cazul unui urs, este suprafața blănii. Cu cât aceasta este mai mare și are o formă cât mai apropiată de un pătrat, cu atât obține un punctaj mai ridicat.

Procedura era simplă, dar controversată. Blana era întinsă pe o masă specială, unde era fixată cu cuie și tratată cu uleiuri pentru a se extinde la maximum. Această tehnică de mărire a fost inspirată de sârbi, care au prezentat o blană de urs mărită artificial la o expoziție în 1978. Românii au perfecționat metoda, iar Ceaușescu a profitat de ea.

„Ideea aceasta, de a întinde blana în timpul prelucrării, a fost imediat preluată şi perfecționată de ‘specialiștii’ români. Aşa sunt românii noștri, receptivi la tot ce este nou. În primul rând, la jupuire, se avea grijă ca la picioarele din față să se facă o tăietură de aşa natură încât lățimea blănii în zona în care se face măsurătoarea să fie cât mai mare.”, a mai spus Crișan.

Atelierele speciale din gospodăriile de partid se întreceau în a produce trofee cât mai impresionante. Ceaușescu chiar încuraja această competiție, lăudându-i pe cei care reușeau să întindă blănurile mai mult.

În timp, Consiliul Internațional al Vânătorii și Conservării Vânatului a decis că aceste blănuri nu mai pot fi recunoscute ca trofee oficiale, deoarece nu reflectă dimensiunile reale ale animalului. Astfel, recordul lui Ceaușescu rămâne imposibil de bătut.