Inundații în județul Galați. Guvernul instituie starea de alertă în Galați și Vaslui. Sinistrații vor să se mute din Slobozia Conachi.Update
- Bianca Ion
- 15 septembrie 2024, 15:08
Update 10: Primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, a declarat că mai mulți localnici vor să se mute din comună după cele trei valuri de inundații care i-au lovit, în decurs de zece ani, între 2013 și 2024. Potrivit spuselor sale, locuințele distruse de ultimele viituri sunt dintre cele refăcute după precedentele catastrofe.
Emil Dragomir a mai spus că toți oamenii au fost avertizați, în seara în care s-a produs catastrofa, în aproximativ 40 de minute de la avertizarea hidrologilor.
După primul rând de inundații din zonă, în 2013, guvernul de la acea vreme, condus de Victor Ponta, trebuia să construiască un dig de apărare. Acest lucru nu s-a întâmplat, nici după cel de-al doilea val de inundații, din octombrie 2016. Digurile din zonă pot reține apa doar în cazul unor precipitații de 50 de litri pe metrul pătrat. În 2013, cantitatea de precipitații a fost de trei ori mai mare.
În 2013, după cataclismul de la acel moment, Apele Române estimau că astfel de inundați se produc o dată la 100 de ani. Probabil din acest motiv nu s-a făcut nimic pentru refacerea digurilor de apărare. Estimarea a fost greșită, iar dezastrele s-au repetat în 2016 și acum, în 2024.
Guvernul instituie starea de alertă în Galați și Vaslui
Update 9: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în debutul ședinței de guvern că va fi instituită starea de alertă în județele Galați și Vaslui. Acest lucru va permite autorităților să contracteze cu rapiditate lucrările necesare refacerii infrastructurii și locuințelor. Totodată, vor fi alocate ajutoare financiare pentru populația sinistrată, în valoare totală de 100 de milioane de lei.
Premierul a mai spus că, în zonele sinistrate, vor fi trimise patru clădiri modulare de la Rezervele Statului în care vor fi amenajate săli de clasă pentru copiii care nu mai au unde să învețe.
Update 8: Salvatorii ISU au mai descoperit o persoană înecată, după inundațiile din Galați. Bilanțul victimelor făcute de ape a crescut la șase după două zile.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza loc. Suhurlui din județul Galați, a fost identificată o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind șase”, a anunțat DSU.
Update 7: 1 persoană dispărută (Pechea/GL) a fost găsită în viață, fără afecțiuni medicale. Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare la momentul raportării sunt înregistrate: - 5 persoane decedate - 1 persoană dispărută.
Update 6: Ministrul Mediului a anunțat duminică dimineață că cei de la Apele Române au lucrat pe parcusul nopții pentru a construi o breșă în jurul unui dig, pentru a drena mai rapid apa din cea mai afectată localitate a județului Galați, respectiv Slobozia Conachi.
Ministrul Mediului: „Breșa ajută la drenarea mai rapidă a apei”
„A fost prelungit acest cod nu neapărat datorită precipitațiilor noi, pentru că așteptăm 10-15l/mp, însă există foarte foarte multa apă acumulată deja în toate aceste zone, care în anumite situații e posibil să provoace noi daune.
Colegii mei de la Apele Române au muncit toată noaptea și în jurul orei cinci dimineața au finalizat o breșă în jurul unui dig care să ajute drenarea mai rapidă a apei acumulate în zona Slobozia Conachi. Breșa ajută la drenarea mai rapidă a apei.
Dacă până la efectuarea breșei tendința era de scădere a nivelului, foarte puțini centimetri la fiecare oră, astăzi de dimineață viteza cu care scade nivelul râului Geru a crescut la 10 centimetri pe oră și nu avem niciun motiv să nu rămânem pozitivi și să sperăm. O viteză mai mare a cursului respectiv de apă înseamnă o perioadă mai scurtă până când gospodăriile oamenilor vor ieși de sub ape. Mă refer în special la comuna Pechea și Slobozia Conachi”, a declarat Ministrul Mediului.
Update 5: Zona inundată din județul Galați este survolată din elicopter. Autoritățile caută soluții, din aer, pentru a evacua mai rapid apele din zonele locuite. Pe măsură ce se iau deciziile, experții din teren vor comunica toate informațiile la nivelul guvernului în vederea adoptării unor decizii, susține surse gvernamentale.
Totodată, aparatele de zbor survolează zona pentru a identifica eventualii sinistrați care nu au fost evacuați și sunt în pericol.
Update 4: Salvatorii din cadrul ISU intervin, sâmbătă seara, în localitatea Pechea din judeţul Galaţi pentru evacuarea a 26 de persoane. Este localitatea natală a fostului campion de box Lucian Bute. Persoanele evacuate au refuzat, inițial, să-și părăsească locuințele afectate de inundații. Apele au început să crească din nou, însă, iar autoritățile așteaptă o nouă viitură.
„Intervenim pentru evacuarea a 26 de persoane din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, care au solicitat sprijinul echipelor de intervenţie, în vederea evacuării într-o zonă sigură”, a aunțat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Update 3
Primarul comunei Sloboia Conachi, Emil Dragomir, a anunțat că autoritățile montează 200 de corturi pentru sinistrații afectați de inundații. Potrivit spuselor sale, în această tabără va fi amenajată și o bucătărie unde se va prepara hrana necesară. El a mai precizat că în această seară, persoanele evacuate au fost cazate pe la rude și pe la prieteni.
Update 2: O nouă alertă de viitură la Slobozia Conachi, localitatea din Galați cel mai grav afectată de inundații. Apele au început să crească, iar oamenii au fost anunțați să se evacueze. Mai mulți localnici, au revenit în gospodării crezând că apele s-au retras, însă au constatat că lucrurile nu stau chiar așa și că va urma o nouă viitură. Hidrologii se așteaptă ca ploile să reînceapă în următoarele ore.
Update 1. În urmă cu scurt timp MApN a anunțat că trimite ajutor în zona calamitată. Nouă militari vor merge să ajute pompierii din județul Galați pentru a ajuta oamenii blocați încă în casele inundate.
Se lucrează cu 18 bărci pentru evacuarea persoanelor. Misiunea este în dinamică, potrivit purtătorului de cuvânt al prefecturii Galați. Momentan autoritățile anunță că o singură persoană este dată dispărută.
În urma viiturilor devastatoare care au lovit regiunea, ISU Galați a confirmat că patru persoane au fost găsite decedate, respectiv un bărbat din Pechea, altul din Drăgușeni, o femeie de 86 de ani din Costache Negri și o femeie de 75 de ani din Corod. O altă persoană este dată dispărută.
Situația rămâne extrem de gravă, cu sute de locuitori încă blocați în casele lor inundate, în unele locuri apa ajungând până la acoperișuri. Aceștia s-au refugiat în poduri pentru a se proteja de inundații.
Marcel Ciolacu se va deplasa în zonele calamitate
Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat vizita programată în această dimineață la Botoșani pentru a merge în zonele calamitate din județul Galați:
„Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani şi se va deplasa în judeţul Galaţi pentru a evalua situaţia cauzată de inundaţii”, a anunțat guvernul.
Și reprezentanții PSD Botoșani au anunțat deplasarea premierului în zonele calamitate:
„Vizita la Botoșani a premierului Marcel Ciolacu a fost anulată! Din cauza situației de urgență din județele Galați și Vaslui, premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și a plecat în zonele calamitate pentru a coordona intervențiile. În consecință, programul politic pe care-l avea astăzi la Botoșani, inclusiv conferința de presă anunțată pentru ora 12:30, a fost anulat”, au anunțat și reprezentanții PSD Botoșani.
Un elicopter Black Hawk survolează zona
Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.
De asemenea, secretarul de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat urmează să ajungă zonele afectate.
Reamintim ca în acest contex au fost luate măsuri privind activarea grupei operative la nivelul a 9 județe (BC, BT, BZ, GL, IS, NT, SV, VN și VS) dar și emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (AG, BC, GL, NT și VS) și a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 județe (BC, GL, NT și VS); Misiunile sunt în dinamică, urmând să revenim, periodic, cu informații legate de situația din zonă.
Știrea inițială. În urma unei viituri devastatoare, două persoane au decedat în județul Galați, conform informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu. El a raportat că un bărbat a fost găsit plutind în curtea unei locuințe din Pechea, în timp ce o femeie a fost descoperită în localitatea Drăgușin.
Județele Galați și Vaslui se află sub avertizare cod roșu din cauza ploilor intense și riscurilor de inundații și viituri.
Drumuri acoperite de ape în Galați
Viiturile din județul Galați au provocat închiderea unui drum național și a mai multor drumuri județene, afectând semnificativ infrastructura locală. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de critică, cu apa atingând aproximativ 1,5 metri înălțime, ceea ce indică gravitatea problemelor întâmpinate de locuitori.
Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Galați, precipitațiile abundente căzute în noaptea precedentă au avut un impact devastator asupra regiunii. Viiturile au deteriorat serios mai multe localități și au dus la blocarea temporară a căilor de acces, inclusiv drumuri județene și naționale, complicând astfel eforturile de intervenție și salvare.
500 de persoane blocate în locuințe, alte 60 evacuate
Dan Cristian Ionașcu, purtător de cuvânt al ISU Galați, a anunțat că până în prezent au fost evacuate 60 de persoane din zonele grav afectate de viituri. În plus, aproximativ 500 de locuitori din patru localități sunt într-o situație dificilă, mulți dintre ei fiind blocați în locuințele lor din cauza apelor care au ajuns la înălțimi de până la 1,7 metri în unele zone.
Pentru a face față acestei crize, Ionașcu a cerut locuitorilor să caute adăpost în locuri înalte, cum ar fi mansardele sau acoperișurile, având în vedere nivelul ridicat al apei. În același timp, oficialul a menționat că sunt în desfășurare intervenții de salvare cu bărci aduse de pompieri din mai multe județe. Există, de asemenea, apeluri la 112 din partea persoanelor care nu pot contacta membrii familiei din localitățile afectate, subliniind urgența situației.
Trafic închis pe mai multe drumuri din județul Galați
În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului: • DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu • DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri • DJ 251A între Drăgușeni și Corod • DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni • DN 24D între Vârlezi și Crăiești • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri • DJ 253 între Băleni și Umbrărești • DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor • DJ 242B între Băneasa și Moscu • DJ 251A între Nicopole și Brătulești • DJ 251 între Suceveni și Rogojeni • DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni • DJ 251 între Corod și Valea Mărului
Apa a ajuns la o înălțime de 1,5 metri. Municipiul Bacău a fost și el afectat
Viiturile și inundațiile au afectat grav localități precum Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă și Tudor Vladimirescu, printre altele. Cudalbi se confruntă cu o situație critică, unde apa a ajuns la o înălțime de aproximativ 1,5 metri, punând în pericol locuințele și infrastructura locală.
Pentru a gestiona criza, autoritățile locale lucrează intens, alături de echipe de pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, pentru a oferi ajutor și a rezolva problemele create de viituri. Se recomandă evitarea zonelor afectate de trafic și respectarea indicațiilor autorităților pentru a asigura siguranța tuturor persoanelor implicate.
„Pe fondul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, misiunile pompierilor băcăuani s-au concentrat pe înlăturarea efectelor produse de situațiile de urgență generate de acestea. Astfel, pentru gestionarea operativă a dinamicii din teren, s-a impus creșterea capacității operaționale la Detașamentele de Pompieri Bacău, Onești și Moinești”, potrivit unui comunicat de presă.
În municipiul Bacău, echipele de pompieri au intervenit pentru a evacua apa din zece locuințe, șapte curți și patru subsoluri, precum și de la două instituții și doi operatori economici. De asemenea, au fost curățate cinci străzi afectate de inundații, pentru a restabili circulația și a reduce impactul asupra comunității.
Impactul fenomenelor hidrometeorologice nu s-a limitat doar la municipiu, ci s-a extins și în comunele Hemeiuș, Măgura, Letea Veche, Nicolae Bălcescu și Filipești. Autoritățile locale continuă să monitorizeze situația și să coordoneze eforturile de intervenție pentru a gestiona efectele acestor evenimente extreme.