Cod roșu de ploi în Moldova. Ciclonul Boris se dezlănțuie

Cod roșu de ploi în Moldova. Ciclonul Boris se dezlănțuieSursa foto: Sergii Petruk | Dreamstime.com

Ciclonul Boris se dezlănțuie deja pe teritoriul României. Sâmbătă dimineață, meteorologii au emis o avertizare cod roșu pentru mai multe localități din județele Vaslui și Galați, semnalând pericole grave din cauza ploilor abundente.

Pe parcursul nopții trecute, precipitațiile intense au continuat fără oprire, afectând grav zonele vizate. Localnicii au fost avertizați prin sistemul RO-Alert, fiind îndemnați să găsească adăpost și să fie extrem de precauți în fața potențialelor pericole cauzate de vremea extremă.

Cele mai mari probleme sunt în județul Galați, unde oamenii sunt blocați în case, potrivit ISU Galați.

Cod roșu de ploi în Moldova. Ciclonul Boris se dezlănțuie

„Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de peste 60 l/mp”, precizează ANM.

Zonele vizate:sunt: Judeţul Galaţi - Corod, Drăguşeni, Valea Mărului, Bălăşeşti, Cerţeşti, Bălăbăneşti, Rădeşti;; Judeţul Vaslui - Zorleni, Banca, Vinderei, Epureni, Griviţa, Şuletea, Fruntişeni.

Avertizarea este valabilă pentru intervalul orar 6.00 - 8.00.

Sursa foto: arhiva EVZ

Ciclonul Boris va aduce si prima zapada la munte

Meteorologii avertizează că ploile vor fi consistente, iar în zonele de deal și de munte, acestea ar putea genera cantități de apă ce depășesc 40 de litri pe metru pătrat, crescând riscul de inundații. De asemenea, există posibilitatea ca grindina să însoțească aceste fenomene.

În zona montană, vântul va sufla cu putere, cu rafale ce vor depăși 80 km/h, mai ales în Carpații Meridionali, unde ploile s-ar putea transforma în lapoviță sau ninsoare. În pregătirea acestui val de frig, compania de termoficare din București a decis să înceapă probele pentru alimentarea cu apă caldă în rețea, semn că temperaturile vor scădea drastic în următoarele zile.

Meteorologii prognozează și intensificări ale vântului pe perioade scurte, însoțite de descărcări electrice și aspect torențial al ploilor. Perioada cea mai critică va fi în acest weekend, însă de săptămâna viitoare, temperaturile vor reveni la valorile obișnuite pentru această perioadă. Totuși, până atunci, ploile ar putea să producă acumulări importante de apă, în special în zonele deja afectate de vreme severă.

În zonele montane cele mai înalte, lapovița și ninsoarea nu sunt excluse, mai ales din cauza masei de aer rece care va afecta precipitațiile. Ciclonul Boris va aduce nu doar cantități însemnate de ploaie, ci și o scădere considerabilă a temperaturilor, mai ales duminică, când în partea de vest a țării vor fi înregistrate sub 15 grade Celsius. Noaptea de duminică spre luni va fi și mai rece, cu minime sub 10 grade în zonele de vest și centru, potrivit meteorologilor ANM.

Europa se confruntă deja cu vreme severă

Ciclonul Boris, carea lovit deja Austria și Italia, a adus zăpezi masive în stațiunile montane înalte, spre surprinderea turiștilor. În unele zone, stratul de zăpadă a ajuns la 30 de centimetri în Italia, iar în Austria, acesta continuă să crească semnificativ. Acest fenomen neașteptat a transformat peisajele montane într-un decor de iarnă autentic, în plină toamnă.

Pe de altă parte, în Cehia și Polonia, Boris nu a adus zăpadă, ci ploi torențiale care amenință cu inundații istorice. Hidrologii din regiune au emis avertismente, estimând cantități record de precipitații. În aceste zone, se preconizează că volumul de apă ar putea ajunge la 400 de litri pe metru pătrat, un scenariu alarmant pentru localnici.

În afara fenomenelor meteorologice severe din Europa Centrală, Viena, Praga și Varșovia se află și ele sub amenințarea unor posibile inundații devastatoare. Ploile abundente cauzate de ciclonul Boris au declanșat deja măsuri de precauție, iar autoritățile se pregătesc pentru situații de urgență.