Importanța vitaminei A pentru organismul. Ce alimente ne oferă necesarul zilnic

Importanța vitaminei A pentru organismul. Ce alimente ne oferă necesarul zilnic vitamina A. Sursă foto: Freepik

O deficiență de vitamina A apare atunci când organismul nu primește suficient. Organismul uman nu produce vitamina A, așa că trebuie să o obțineți din alimente. Aceasta este importantă pentru o vedere sănătoasă, un sistem imunitar puternic, reproducere, creștere și dezvoltare.

Majoritatea persoanelor din țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, consumă suficientă vitamina A în alimentația lor. Dar deficiențele nu sunt neobișnuite în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, unele persoane pot fi expuse unui risc mai mare de deficiență de vitamina A, indiferent de locul în care trăiesc. O deficiență poate apărea dacă nu puteți obține suficientă vitamina A din dietă sau dacă aveți probleme de absorbție. Iată noile concluzii legate de deficitul de vitamina A, cine este expus riscului, semnele și simptomele.

Deficitul de vitamina A

Deficitul de vitamina A apare la o persoană care nu consumă suficiente alimente necesare sau care are probleme de absorbție a vitaminei în intestin. Deficitul afectează mai ales ochii și vederea, putând duce la orbire dacă nu este recunoscut și tratat. Deficiențele sunt mai frecvente la copiii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, persoanele cu boli sau afecțiuni care le afectează intestinul prezintă un risc mai mare de a dezvolta deficiențe de vitamine, inclusiv vitamina A.

Este rar ca în acest caz să fie vorba exclusiv de o deficiență de vitamina A. Persoanele cu afecțiuni care le afectează intestinul sunt expuse riscului.  O deficiență de vitamina A trebuie tratată sub supravegherea medicului dumneavoastră de familie. Deficiențele care nu sunt confirmate și tratate corespunzător pot duce la complicații pe termen lung, cum ar fi orbirea, creșterea riscului de infecții pulmonare sau infecții mai severe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semne și simptome

Deficitul de vitamina A afectează mai ales ochii și vederea. Semnele și simptomele pot include:

  • Depozite albe de formă neregulată pe conjunctiva ochiului
  • Întârzierea creșterii la copii
  • Infecții
  • Infertilitate
  • Orbire nocturnă (incapacitatea de a vedea în condiții de lumină slabă sau slabă sau noaptea)
  • Cicatrizarea slabă a rănilor
  • Xeroftalmie (uscăciunea conjunctivei și a corneei ochiului)

Ce alimente conțin vitamina A?

Alimentele care sunt surse bune de vitamina A includ:

  • Fasolea și nucile: Mazărea cu ochi negri și fasolea coaptă sunt deosebit de bogate în vitamina A, la fel ca fisticul.
  • Produse lactate: Iaurtul și unele brânzeturi (ricotta) sunt surse bune. În plus, laptele cu adaos de vitamina A este o sursă excelentă.
  • Pește: Peștele gras precum heringul, somonul și tonul sunt surse excelente de vitamina A.
  • Fructe: Mango, papaya, cantalup și caise sunt surse excelente de vitamine din fructe.
  • Cerealele: Acestea includ cerealele pentru micul dejun pot fi îmbogățite cu vitamine.
  • Proteine: Alimente precum puiul și oul furnizează o anumită cantitate de vitamina A. Ficatul este o sursă excelentă și furnizează mai mult decât orice alt aliment.
  • Suc de roșii: Produsele din roșii sunt surse nutritive dense de vitamina A.
  • Legume: Legumele cu pigment roșu sau portocaliu sunt surse excelente de vitamina A. Acestea includ morcovii, ardeii grași, cartofii dulci, dovleacul și dovleacul. Unele legume verzi, precum spanacul și broccoli, sunt, de asemenea, surse bune, conform Yahoo Life .

Revista presei