Alegeri prezidențiale. Cum votează liderii politici. Emil Boc a votat pentru un președinte care să pună țara pe primul loc. Update

Alegeri prezidențiale. Cum votează liderii politici. Emil Boc a votat pentru un președinte care să pună țara pe primul loc. UpdateNicolae Ciucă. Sursa foto: Facebook

 

Update 7: Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca a votat la ora 10.00. El i-a îndemnat pe clujeni să voteze spunând că un președinte slab este ales de cei care nu se prezintă la vot.

„Am votat pentru un lider priceput care a pus țara pe primul loc. Am votat pentru un lider în care am încredere că în calitate de comandant șef al armatei va face tot ce trebuie în condițiile unui război la graniță” a declarat Emil Boc.

Update 6: Kelemen Hunor, liderul UDMR și-a exercitat dreptul la vot într-o comună din județul Harghita, localitatea Cârța.

„Am votat în armonie totală cu convingerele mele. Vă îndemn să mergeți la vot și sunt sigur că vom avea un președinte mult mai atent la ce-și dorește societatea românească”, a spus Kelemen Hunor, îndemându-i pe români să iasă la vot.

Update 5: Eugen Tomac, președintele PMP, a votat pentru o Românie care să rămână „ancorată” în direcția Vest. Totodată, într-un mesaj postat pe Facebook, i-a îndemnat pe români să iasă și să voteze.

„Am votat pentru o schimbare radicală, pentru o Românie care să rămână puternic ancorată în direcția VEST. Nu vreau să facem un mare pas înapoi și nici să devenim o gubernie rusească printr-un vot manipulat și iresponsabil. Români, ieșiți la vot! Astăzi ne decidem președintele, turul doi este acum, nu pe 8 decembrie”, a anunțat Eugen Tomac.

Update 4: Nicușor Dan, primarul general al Capitalei s-a prezentat la vot în jurul orei 9.30. Primarul general a luat atât buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale, cât și pe cele trei aferente referendumului din București. El a votat, alături de partenera sa, la Școala Gimnazială „Luceafărul”.

„Votez pentru un București dezvoltat, pentru investiții și împotriva mafiei imobiliare....M-am uitat, cam 4-5% dintre bucureștenii care au votat nu au votat și la referndum. Cam 40.000 de bucureșteni au votat pentru referendum și cam 44.000 au votat pentru alegerile prezidențiale”, a declarat Nicușor Dan.

Update 3: Ilie Bolojan, al cărui nume a fost vehiculat pentru funcția de premier, în următorul mandat, a votat la Oradea. El a făcut o scurtă declarație în care a spus că a votat pentru un președinte responsabil.

„Am votat pentru o președinte responsabil, pentru o Românie modernă și europeană”, a declarat Ilie Bolojan, după ieșirea de la urne.

Update 2: Liderii politici și-au anunțat programul în ziua alegerilor. După Nicolae Ciucă, și Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a mers la vot în București. El s-a prezentat la o secție de votare în jurul orei 9.00 și a primit buletinele de vot. Politicianul social-democrat nu a fost însoțit nici de colegii de partid, așa cum se obișnuiește și nici de familie.

Zîmbitor, Marcel Ciolacu a luat buletinele de vot, a mers în cabină, după care a ieșit și le-a introdus rapid în urna de votare. Fiind din Buzău, liderul social-democrat nu a votat și la referendumul organizat de Nicușor Dan.

„Am votat pentru o Românie puternică economic, cu o voce puternică în lume; am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară și poporul său, Am votat pentru cât mai multe victorii - precum cea de aderare la Spațiul Schengen. Am votat pentru stabilitate, echilibru și nu în ultimul rând pentru pace. Ne dorim un trai mai bun...”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

Update 1. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a votat la o secție din Ilfov. Acesta s-a prezentat la urne împreună cu soția sa.

„Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care personal am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Este o zi în care îmi pun speranța că votul util merge către acel candidat care are onestitate, decența și pregătirea că poate să gestioneze responsabilitățile funcției. Am votat util. Sper să vină la vot cât mai mulți români, este vorba de viitorul nostru, de viitorul copiiilor noștri”, a spus Nicolae Ciucă.

Update. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, a declarat duminică, la Zalău, la ieşirea de la urne, că a votat pentru un candidat căruia i se potriveşte cel mai bine "haina" prezidenţială.

„Pentru mine a fost foarte simplu. Am votat omul căruia i se potriveşte cel mai bine haina prezidenţială. Un om bine pregătit, un om onest, un om demn, un om cinstit, un om cu credinţă în Dumnezeu. Îndemn pe toţi sălăjenii să vină astăzi la vot, să voteze pragmatic şi raţional cu gândul la viitorul nostru, cu gândul la viitorul copiilor noştri”, a precizat deputatul Lucian Bode. Acesta a adăugat faptul că a votat cu gândul la stabilitatea acestei ţări, la prosperitatea şi siguranţa românilor şi a sălăjenilor.

"Astăzi îi îndemn pe români, pe sălăjeni, pe românii din ţară, pe românii din diaspora să voteze cu gândul la faptul că viitorul preşedinte, viitorul preşedinte al României, preşedintele României, va trebui la un moment dat să ia decizii pentru ei, pentru familiile lor, pentru ţara noastră", a adăugat Lucian Bode.

Alegerile prezidențiale, primul tur. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii, care s-au deschis la ora 7,00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14 candidaţi intraţi în cursa prezidenţială.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare.

În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 - 166; Sectorul 2 - 202; Sectorul 3 - 294; Sectorul 4 - 189; Sectorul 5 - 198; Sectorul 6 - 240.

Alegătorii pot să voteze până la ora 21,00, când se vor închide urnele. Cei care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.

În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, el poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Alegeri prezidențiale. Candidații

14 candidaţi pe buletinul de vot; Ludovic Orban, aflat pe poziţia a 10-a, şi-a anunţat la începutul acestei săptămâni retragerea din cursa electorală

Conform Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinul de vot, la alegerile prezidenţiale de duminică, este următoarea:

* poziţia nr. 1 - Elena-Valerica Lasconi - Uniunea Salvaţi România;

* poziţia nr. 2 - George-Nicolae Simion - Alianţa pentru Unirea Românilor;

* poziţia nr. 3 - Ion-Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;

* poziţia nr. 4 - Nicolae-Ionel Ciucă - Partidul Naţional Liberal;

* poziţia nr. 5 - Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;

* poziţia nr. 6 - Mircea-Dan Geoană - candidat independent;

* poziţia nr. 7 - Ana Birchall - candidat independent;

* poziţia nr. 8 - Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

* poziţia nr. 9 - Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;

* poziţia nr. 10 - Ludovic Orban - Forţa Dreptei;

* poziţia nr. 11 - Călin Georgescu - candidat independent;

* poziţia nr. 12 - Cristian Diaconescu - candidat independent;

* poziţia nr. 13 - Cristian-Vasile Terheş - Partidul Naţional Conservator Român;

* poziţia nr. 14 - Silviu Predoiu - Partidul Liga Acţiunii Naţionale.

Urna specială

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, poate vota prin intermediul urnei speciale.

Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool în jurul sediului secţiei de votare din ţară, pe durata votării, până la o distanţă de 500 metri. Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării şi în zilele votării. Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepseşte conform legii penale. Potrivit Biroului Electoral Central, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă. Românii din diaspora votează încă de vineri pentru viitorul preşedinte al României.