Moduri ingenioase prin care poți conserva roșiile din grădină sau solar
- Ramona Rotaru
- 3 august 2024, 11:02
Roșiile de grădină și de solar sunt extrem de populare datorită gustului lor delicios și versatilității în bucătărie. De asemenea, acestea oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Conservarea lor este esențială pentru a preveni risipa și pentru a te bucura de roadele muncii tale pe parcursul întregului an. Există mai multe metode pentru a le păstra pe iarnă, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.
Cum poți conserva roșiile de grădină
Există mai multe modalități prin care poți conserva roșiile. Una dintre ele este sterilizarea în borcane. Acest lucru implică, în primul rând, prepararea roșiilor: spălarea, tăierea și, uneori, gătirea acestora. Următorul pas este umplerea borcanelor cu roșii și apoi sterilizarea acestora prin fierbere. Se pot conserva roșiile întregi, tăiate, sau sub formă de pasta.
O altă metodă de conservare este congelarea. Spală și usucă fructele, apoi pune-le într-un recipient etanș sau într-o pungă de congelare. Această metodă este foarte simplă, însă are și unele dezavantaje. Fructele pot deveni moi după decongelare, astfel că nu pot fi consumate ca atare sau în salate. Ele pot fi folosite în supe, sosuri sau la smoothie-uri. Tomatele mai pot fi congelate și tăiate sub formă de cuburi. Așează-le pe o tavă în congelator pentru a le îngheța separat, apoi transferă-le într-un recipient etanș. Acest lucru permite utilizarea porțiunilor mai mici și înghețate.
Roșiile pot fi păstrate pentru iarnă și deshidratate. Folosește un dehidrator pentru a elimina umiditatea din roșii, care va preveni dezvoltarea bacteriilor și mucegaiurilor. Taie fructele în felii subțiri și așează-le în dehidrator. Dacă nu ai un astfel de aparat, le poți deshidrata și la cuptor, setându-l la o temperatură mică (aproximativ 60-70°C). Taiele în felii subțiri și așează-le pe o tavă de copt cu hârtie de pergament.
Conservarea roșiilor prin marinare sau diverse sucuri
Tomatele pot fi păstrate pe iarnă și marinate în oțet, cu diverse condimente. Această metodă dă un gust distinctiv și ajută la conservarea roșiilor pentru o perioadă lungă. Fructele pot fi puse și în ulei de măsline. Pentru acest mod de conservare ele trebuie să fie uscate și presărate cu diverse ierburi sau condimente, în funcție de preferințe.
Există și diferite rețete de sosuri pe care le poți face din roșii. Poți face din ele suc, bulion sau pastă. Indiferent de modul pe care îl alegi, ele trebuie gătite și apoi puse în borcane sterilizate sau la congelator. O altă metodă de a pregăti un fel de sos este prin fermentare. Acest proces implică lăsarea roșiilor într-un mediu sărat pentru a dezvolta bacterii benefice care conservă roșiile.
Indiferent de metoda aleasă, trebuie să te asiguri că fructele sunt bine spălate și curățate, iar dacă este necesar, scoaterea cotoarelor și a semințelor. Un alt sfat important pentru pregătirea conservelor sunt recipientele în care depozitezi preparatul. Folosește borcane, sticle și alte recipiente sterilizate pentru a preveni contaminarea și a asigura o conservare adecvată. În aceea ce privește depozitarea, asigură-te că stau într-un un loc răcoros, uscat și întunecat pentru a prelungi durata de păstrare.
Roșiile de grădină, benefice pentru organism
Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi licopenul, care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și reduc riscul de boli cronice. Ele sunt și o sursă bună de vitamine, conținând vitaminele A, C și K. Aceste fructe sunt bogate și în minerale precum potasiu și fier, esențiale pentru funcționarea optimă a organismului.
Consumul de roșii este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acest lucru se datorează conținutului lor de licopen și potasiu, care ajută la menținerea sănătății inimii. De asemenea, datorită conținutului ridicat de vitamina C, roșiile ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
Roșiile sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și prevenirea constipației. Un alt beneficiu pentru organism sunt antioxidanții din roșii. Licopenul, ajută la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de expunerea la soare și îmbătrânirea prematură, potrivit restograf.ro.