Conserve la congelator. Fructe și legume pentru iarnă

Conserve la congelator. Fructe și legume pentru iarnăSursa foto: 208750582 © Michael Ahanov | Dreamstime.com

Multe gospodine vor să conserve anumite fructe sau legume pentru iarnă sau pentru extrasezon. Bătrânii aveau diverse rețete, însă nu le puteau păstra în stare proaspătă. Acum putem face acest lucru cu ajutorul congelatorului. Lista de legume și fructe care pot fi puse la congelat este una lungă.

Diverse fructe și legumepot fi conservate prin diverse metode, însă atunci când sunt puse la congelator, ele își pot păstra starea proaspătă. Există și unele categorii care nu pot fi puse fără a fi procesate înainte, pentru a evita să se înmoaie sau să își schimbe culoarea când sunt dezghețate.

La capitolul legume, putem congela, fără opărire, o gamă largă. Ardeii pot fi puși în stare proaspătă sau copți. Ciupercile se congelează direct, fără opărire sau alte procese. Dovleacul pentru plăcintă poate fi dat prin răzătoare și congelat așa cum este. El poate fi păstrat pentru iarnă și copt sau fiert. Morcovii și roșiile sunt alte bunătăți care pot fi păstrate pentru iarnă în congelator, fără a avea nevoie de alte procese.

În stare proaspătă, la congelator se pot pune și zarzavaturile. Mărarul, pătrunjelul și leușteanul pot fi tocate mărunt și puse la înghețat. Puteți congela și frunze de vie. Le puneți câte 10 și le rulați, iar apoi puneți în pungi mici și direct la congelator.

Avem o gamă largă și de fructe care pot fi păstrate la congelator fără probleme. Fără fierbere, în stare crudă, pot fi puse căpșunile, cireșele, zmeura sau fructele de pădure. Mărul, para, piersica sau pruna trebuie să fie gătite la abur și apoi făcute piure.

Fructe și legume congelate

Sursa foto: 195676215 © Michael Ahanov | Dreamstime.com

Sfaturi pentru a congela fructe și legume

Dovleacul se află pe lista de alimente care pot fi conservate. Pentru a economisi spațiu în congelator, putem alege să facem piure. Acesta poate fi folosit la diverse deserturi, cum ar fi budinca, sufle sau cheesecake. Dovleacul poate fi copt sau îl puteți face pe baie de aburi. După ce s-a gătit, îl pasați cu ajutorul unui blender și apoi îl puneți în pungi de aproximativ 200 de grame, cât pentru o singură utilizare.

Indiferent ce fructe și legume puneți la congelator, încercați să scoateți cât mai mult aerul din pungi.

Căpșunile, zmeura, afinele sau murele pot fi congelate fără niciun fel de problemă. În cazul lor trebuie o atenție mai sporită și un proces mai îndelungat, pentru a nu strivi fructele. Se spală și se lasă la uscat pe prosoape de hârtie. Ulterior se pun pe o tavă, astfel încât să nu stea unele peste altele. Tava se pune la congelator pentru maxim trei ore. Se scot și apoi pot fi puse în pungi.

Fructele se pot păstra până la 12 luni, iar legumele chiar până la 18 luni, la o temperatură de -18 grade Celsius. Pentru o conservare mai bună este recomandat să folosiți un aparat de vidat. În acest mod se poate economisi și mult spațiu.

Ne puteți urmări și pe Google News