Statele Unite și războaiele viitorului. Lecțiile pe care americanii trebuie să le învețe în Ucraina

Statele Unite și războaiele viitorului. Lecțiile pe care americanii trebuie să le învețe în Ucraina Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Statele Unite nu vor face față unor conflicte cu Rusia și China, în viitor, dacă nu se vor învăța din ceea ce se petrece în Ucraina. Confruntările viitoare se vor baza pe războiul electronic, avertizează analiștii militari.

Ucraina este terenul pe care se experimentează noile tehnologii și echipamente militare cu care se vor purta viitoarele războaie. Iar experții atrag atenția asupra războiului electronic. Este vorba despre operațiunile de bruiere și de distrugere a comunicațiilor inamicului, dar și a platformelor de luptă fără echipaj.

Statele Unite trebuie să învețe din Ucraina

Armele sofisticate, ghidate electronic, ar putea să nu folosească la nimic în viitor. Experții militari atrag atenția asupra importanței pe care îl capătă războiul electronic. Iar Statele Unite trebuie să învețe din ceea ce se petrece pe câmpurile de luptă ucraiene. Ambele părți caută să întrerupă comunicațiile inamicilor și, totodată, să-i distrugă echipamentele de luptă ghidate electronic.

Potrivit Business Insider cele două tabere luptă din greu pentru a-și pune inamicii în dificultate, provocându-i daune asupra echipamentelor de luptă sofisticate. Or, pentru a-și păstra avantajul de mare putere, Statele Unite, vor trebui să domine acest spațiu invibil, să câștige lupta în spectrul electromagnetic. Dacă vor ignora aceste avertismente, americanii vor „pierde foarte repede” în fața Chinei sau a Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avertismentul a fost lansat chiar de un comandat al armatei din Statele Unite, generalul de brigadă Ed Barker. El este șeful Programului pentru Informații, Război Electronic și Senzori. Împreună cu colonelul Josh Koslov, din cadrul forțelor aeriene americane, acesta a vorbit la conferința C4ISRNET. Ei au analizat provocările cu care SUA se confruntă în sfera războiului electronic și eforturile ce trebuie făcute pentru a găsi soluții.

Rusia, NATO

HIMARS. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Avertisment privind războaiele viitorului

Ed Barker și Josh Koslov au evidențiat faptul că, într-o luptă cu adversari puternici, precum China sau Rusia, războiul în spectrul electromagnetic va fi foarte dificil. Iar Statele Unite vor trebui să facă eforturi pentru a-și menține avantajul. Războiul electronic presupune putere de foc la fel ca și alte sisteme de luptă, precum artileria, a arătat Koslov.

„Iar capacitatea de a integra aceste focuri în sprijinul schemei de manevre a comandantului forțelor combinate este mai importantă acum decât a fost vreodată”, a precizat ofițerul american.

Potrivit spuselor sale,  războiul electronic este un domeniu militar în care nu este bine să ieși pe locul doi. Iar dacă Statele Unite vor pierde în acest domeniu, vor fi vulnerabile pe front. Armata americană recunoaște importanța tot mai mare a războiului electronic și îl introduce în strategiile sale de luptă. Operațiunile de război electronic pot fi utilizate și în mod ofensiv, dar și în apărare.

Război electronic

Război electronic Sursa foto: EVZ

Experții din Statele Unite fac observații pe teren

În luptele din Ucraina, sunt folosite tot mai multe tactici de război electronic, precum bruierea semnalului GPS. Astfel de manevre pot face diferența pe un câmp de luptă. Experții din Statele Unite au sesizat că arme dintre cele mai avansate sunt scoase din funcțiune de armata rusă. Acestea operează sisteme de război electronic pentru a degrada echipamentele care folosesc muniție de înaltă precizie.

Daniel Patt, cercetător al Hudson Institute, a declarat pentru Congresul american că proiectilele de artilerie Excalibur, ghidate prin GPS, „aveau o rată a eficienței de 70%” la începutul războiului. După șase luni, de folosire, „eficiența lor a scăzut la 6%”. Iar aceasta deoarece rușii și-au adaptat sistemele de război electronic pentru a le contracara.

Tacticile de luptă folosite de ruși au afectat și rachetele HIMARS, dar și muniția de tip JDAM (Join Direct Attack Munition). Patt a explicat că armele au cea mai mare eficiență în primele două săptămâni de la introducere pe câmpul de luptă. Ulterior, inamicul adoptă măsurile necesare pentru a contracara noua amenințare. Această informație ar putea fi vitală într-un război dintre Statele Unite și Rusia ori China.

„Trebuie să tratăm spectrul electromagnetic ca pe un teren [de luptă]. Trebuie să ai capacitatea de a nu ceda teren, trebuie să poți să faci manevre pe acest teren și trebuie să poți să afectezi inamicul”, a spus Barker.