Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
- Mădălina Sfrijan
- 5 mai 2024, 09:01
Tradiționala friptură de miel nu poate lipsi de pe masă îmbelșugată de Paști. Majoritatea gospodinelor pregătesc acest fel de mâncare chiar în ziua de Paști, astfel încât să poată fi servit proaspăt. Multe persoane nu aleg carnea de miel din cauza gustului aparte al cărnii de miel. Această rețetă este ideală pentru cei care vor să se bucure de frăgezimea fripturii de miel, însă cu o aromă deosebită.
Friptură de miel la cuptor. Rozmarinul și sosul de portocale, ingredientele secrete
Masa de Paști conține aperitive delicioase, ciorba de miel cu leuștean, ouăle roșii și pasca. De altfel, friptura de miel și drobul se numără printre felurile de mâncare pregătite de majoritatea românilor. Această rețetă de friptură de miel are un gust aparte, fiind o adevărată încântare pentru papilele gustative. Gustul sosului concentrat de portocale se împletește perfect cu rozmarinul și aroma cărnii de miel.
Lista de ingredientele pentru acest preparat-vedetă de pe masa de sărbătoare sunt următoarele:
- 1 pulpă de miel
- 1 lingură de miere
- 3 portocale
- rozmarin proaspăt sau uscat
- 2 linguri de ulei de măsline
- sare/piper.
Mod de preparare
Pe suprafața pulpei de miel se fac mici crestături, la distanța de 2-3 centimetri. Astfel, sosul și mierea vor pătrunde în primele straturi ale cărnii, ajutând la frăgezirea acesteia. Într-o tigaie antiaderentă se pune uleiul de măsline la încins, iar peste acesta se adaugă rozmarinul proaspăt și sucul de la cele trei portocale. Sosul se lasă la fiert pentru 6-7 minute. După îndepărtarea compoziției de pe foc, se adaugă si mierea.
Pulpa de miel se așează în tavă, iar peste aceasta se adaugă sosul de portocale, rozmarin, miere și ulei de măsline. Cu ajutorul unei pensule de bucătărie, carnea se unge cu sosul din tavă.
Friptură de miel la cuptor
Preparatul se introduce în cuptorul încins la 200 de grade. În primele 30 de minute de gătire, este ideal ca tava să fie acoperită. Astfel, aromele se pot întrepătrunde, iar carnea va fi fragedă și suculentă. După o oră și jumătate, friptura de miel cu rozmarin și sos de portocale va fi gata. Aceasta se poate servi cu o garnitură de cartofi natur sau chiar cu un piure de mazăre.