Există o mulțime de rețete de drob de miel, acest preparat fiind printre cele mai așteptate la masa de Paști. Totuși, doar câteva gospodine optează să-l prepare în prapur, deși acesta îi adăugă un gust cu totul aparte.
Prapurul reprezintă acea strat subțire de grăsime care învelește organele interne ale mielului. Cunoscut ca un ingredient secret al bucătarilor experimentați din întreaga lume, prapurul adaugă o textură și o savoare aparte preparatului.
Pentru a obține un drob de miel suculent și fraged, este important să urmezi cu strictețe câțiva pași, garantând astfel un produs care va impresiona pe toți cei ce îl gustă.
Drob de miel în prapur
Ingrediente
- organe de miel;
- opt ouă;
- o legătură de usturoi verde;
- o legătură de ceapă verde;
- o legătura pătrunjel;
- o legătură de mărar;
- cinci ouă fierte;
- sare și piper.
În Moldova, drobul de miel copt la cuptor în prapur mai este cunoscut și sub numele de „cighir”.
Potrivit tradiției, drobul de miel este învelit într-un prapur, care îl menține compact și împiedică desprinderea atunci când este tăiat.
Mod de preparare
- În primul rând, organele mielului se curăță și se spală, apoi se fierb în apă cu puțină sare. Un secret este să adăugați ficatul în oală mai târziu, pentru a evita să se întărească prea mult.
- După ce organele au fiert, se scot din oală și se trec prin mașina de tocat.
- Ceapa și usturoiul, călite în puțină apă cu ulei, se amestecă cu pătrunjelul și mărarul tocate fin, apoi se combină cu organele tocate. Totul se omogenizează bine.
- Peste compoziția obținută, se adaugă ouăle bătute și se condimentează cu piper și sare, după gust.
- Drobul este așezat într-o tavă, dar doar jumătate din compoziție, iar în mijloc se plasează ouăle fierte.
- Se completează cu restul de compoziție și se acoperă cu prapur.
- Drobul este introdus în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se coace timp de aproximativ 50-60 de minute
- Se recomandă să se taie felii doar după ce s-a răcit complet, potrivit Gândul.