Aceaste prăjiturele cu gem, vişine şi miez de nucă, denumite „prăjiţei cu pudră” sau „băieţei pudraţi” sunt simbolul tuturor sărbatorilor pentru moldovenii din stânga Prutului. Practic nu există sărbătoare de familie, nuntă sau cumetrie de la care să lipsească cele mai populare fursecuri moldoveneşti.
Cornulețele fragede se preparau înainte cu untură de porc, dar de ceva ani gospodinele de peste Prut au adaptat reţeta şi folosesc doar unt în loc de untură, astfel cornuleţele sunt mult mai delicioase, cu uşoară aromă de unt, crocante, mai uşoare pentru digestie şi fragede.
Ca umplutură puteţi folosi bucăţele de rahat, vişine sau orice gem preferat, dar obligatoriu amestecat cu nuci mărunţite, să fie ca o pastă care să nu curgă din cornuleţe. Dar totuşi, preferatele moldovenilor par să fie cornuleţele cu vişine Contrastul de zahăr pudră dulce cu aromă de vanilie, aluat fraged şi vişine acrişoare fiind cel mai fain.
Ingrediente:
1. Smântâna 20% grăsime 200 g
2.Unt 200 g topit şi răcorit
3. Drojdie uscată 1 linguriţă
4. Făină, în jur de 400 g (se foloseşte atât cât va cere aluatul, până nu se lipeşte de mâini)
5. Gem 300 gr (vişine, rahat, dulceţă din petale de trandafir)
orice umplutura va place - gem cu nuci, visine, sau rahat
6. Miez de nucă 200 gr
7. Zahăr pudră vanilat 300 gr.
Mod de preparare
Topiţi untul la foc mic. Puneţi smântâna într-un bol în care veţi face aluatul. Adăugaţi untul şi amestecaţi cu o lingură, apoi puneţi drojdia şi mai amestecaţi o dată. Adăugaţi făina şi frământaţi. Aveţi grijă să nu puneţi prea multă făină din prima, doar pâna aluatul este destul de moale şi nu se lipeşte de mâini.
Aluatul trebuie de lăsat la rece, în frigider, cel puţin 10-15 minute. Poate să stea chiar o oră şi mai mult, până când aveţi timp să-l faceţi.
Când aluatul este scos din frigider, îl mai frământaţi un pic.
Aluatul se împarte în 14-16 bucăţele mici (cât o nucă) şi formaţi din ele biluţe pe care le puneţi pe masa presărată cu făina.
Fiecare bilă o întindeţi cu făcăleţul într-o foaie subţire de 1.5-2 mm şi rotundă. Taiaţi în 8 benzi uniforme, puneţi pe fiecare un pic de umplutură şi rulaţi.
Le treceţi apoi pe o tavă (nu ungeţi cu nimic, aluatul este cu unt şi nu se lipeşte) şi daţi la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade.
Scoateţi când sunt uşor roz, nu le lăsaţi până se rumenesc tare, că se usucă prea mult.
Pe parcurs ce le scoateţi se trec pe un platou să se răcorească bine.
Apoi le treceţi prin zahăr pudră, sunt mult mai gustoase dacă luaţi zahar pudră vanilat.
Păstraţi într-o pungă sau casoletă, ţin chiar şi 1-2 săptămâni, dar oricum se mănâncă foarte repede.