Calendar Ortodox, 28 noiembrie. Sfântul Ștefan cel Nou, unul dintre apărătorii icoanelor
- Nicolae Comănescu
- 28 noiembrie 2024, 06:16
În Calendarul Ortodox este prăznuit, astăzi, 28 noiembrie, Sfântul Mucenic Ștefan cel Nou. Cel care la vârsta de 42 de ani s-a retras într-o chilie ce părea mai mult un mormânt.
Biserica Ortodoxă îl prăznuiește luni pe Sf Mc Ștefan cel Nou, unul dintre apărătorii icoanelor, un mărturisitor pentru credința ortodoxă în timpul persecuțiilor iconoclaștilor împotriva ortodocșilor în secolul al VIII-lea.
Sf Mc Ștefan cel Nou a trăit pe vremea împărăției lui Anastasie al II-lea, căruia îi zic și Artemie, fiind patriarh Sfântul Gherman, și a fost născut și crescut în împărătească cetate, fiind fiu din părinți creștini, anume Ioan și Ana.
Sfântul Ștefan cel Nou. S-a retras într-o chilie la vârsta de 42 de ani
Din tânără vârstă se îndeletnicea cu cartea și se afla în toate zilele cu maică-sa la biserica lui Dumnezeu, dându-se pe sine la post și la viață aspră. Pentru aceasta a luat și cinul îngeresc, când a fost în vârsta de șaisprezece ani, și de atunci mai mult sporea la duhovniceștile nevoințe, biruind toate pornirile trupului.
După multe nevoințe, la vârsta de 42 de ani, Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou se retrage într-o chilie atât de mică, încât cei ce au văzut-o au spus că este mai degrabă un mormânt, iar nu locuință de odihnă. Din Sinaxar aflam că "aici petrecea, vara arzându-se și iarna înghețând; iar sub îmbrăcăminte avea trupul încins cu fiare și de la umeri până la mijloc era înconjurat cu alta cingătoare de fier pironit de amândouă parțile și pe sub brațe cu altă cingătoare de fier. Îmbrăcămintea o avea din piele și chiar sfântul culion și analavul cel purtător de cruci, asemenea și sfințita mantie a chipului monahal".
A lupta împotriva celor ce declarau că icoana este un idol
Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou va lupta împotriva celor ce declarau că icoana este un idol. Este perioada când împăratul Constantin Copronim (741-775) îi persecuta pe creștinii care cinsteau sfintele icoane. Așa se face că multe icoane erau arse, îngropate, sfărâmate sau lăsate în locuri de necinste.
Pentru că nu împărtășea aceeași credința greșită cu cea a imparului (adică mărturisea cu tărie credința în sfintele icoane), Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou este închis într-un loc unde se aflau 342 de monahi, din diverse părți. Unii cu nasurile tăiate, alții cu ochii scoși, alții având mâinile tăiate, că unii ce nu au iscălit actul împotriva sfintelor icoane. Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou a organizat închisoarea de la Pretorion că o adevărată mănăstire.
Aflând ce se întâmplă, împăratul l-a supus la grele chinuri și bătăi. Unul dintre ucigași, luând un lemn, l-a lovit atât de tare pe Sfântul Ștefan în cap, încât l-a despicat. Și așa și-a dat cinstitul său suflet în mâinile Domnului luând cununa mărturisirii. Cinstitul său trup a fost aruncat de pângăriții aceia în mare.
Văzând creștinii această nedreptate au pescuit trupul lui și l-au îngropat cu cinste în locul în care se află și astăzi.