Cine nu ar trebui să țină post. Restricțiile alimentare sunt contraindicate pentru aceste persoane
- Iulia Moraru
- 20 noiembrie 2023, 18:42
Perioada postului Crăciunului a debutat pe 15 noiembrie și se întinde pe o durată de 40 de zile. În timpul acesteia, cu toții optează pentru consumul de fructe, legume și cereale, renunțând complet la alimentele de origine animală. Totodată, există și zile în care este permis consumul de pește.
Această perioadă de post nu este însă pentru toată lumea, avertizează medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Potrivit acestuia, restricțiile alimentare ar putea să facă mai mult rău decât bine unor categorii de persoane.
Persoanele care nu ar trebui să țină post
Medicului Florin Roșu a menționat că persoanele afectate de boli cronice, precum cei cu diabet, ar trebui să nu excludă proteinele de origine animală din alimentație.
În mod obișnuit, pacienții cu diabet ar trebui să limiteze consumul de carbohidrați la aproximativ 180 de grame pe zi.
Această cantitate poate crește semnificativ în cazul în care aleg să țină post. Acest fapt ar putea conduce la creșterea nivelului de glucoză și la dezechilibre în organism.
„Lipsa proteinei de origine animală face ca pacientul să simtă senzaţia de saţietate mult mai târziu, lucru care duce la creşterea frecvenţei meselor.
Aşadar, numărul crescut de carbohidraţi din dietă, împreună cu cea a porţiilor de mâncare asociată cu creşterea frecvenţei meselor, duce la dezechilibrarea diabetului”, a explicat medicul.
Nici copiii nu sunt excluși din această categorie
Copiii, în general, nu ar trebui să țină post. Până în jurul vârstei de 14 ani, organismul lor are nevoie de o cantitate crescută de nutrienți pentru o dezvoltare sănătoasă.
De aceea, este recomandat ca aceștia să consume în mod regulat produse de origine animală pentru a asigura aportul necesar de substanțe nutritive.
„Organismul copiilor nu este pregătit pentru a face faţă unor astfel de carenţe. Privarea copiilor de calciul conţinut de produsele lactate are consecinţe importante asupra dezvoltării sistemului osos, dar şi endocrin”, explică managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Cei care țin post trebuie să fie extrem de atenți la conserve
Medicul Florin Roșu menționează că un aliment des consumat în gospodării în timpul postului sunt conservele preparate în casă sau cele achiziționate din comerț. Cu toate acestea, chiar și în cazul acestor produse, pot apărea riscuri pentru sănătate.
Prin urmare, medicul avertizează că, în cazul în care nu sunt pregătite corespunzător din punct de vedere termic, acestea pot fi contaminate cu o bacterie denumită Clostridium botulinum. Aceasta cauzează boala cunoscută sub numele de botulism.
Toxina a fost identificată în conservele care conțin puțin acid. Printre acestea se regăsesc cele de sfeclă, ciuperci sau fasole verde, dar și în conservele de pește sau în produsele semipreparate, cum ar fi cârnații sau șunca.
„Metodele de conservare a alimentelor prin adăugarea de ulei la suprafaţa acestora produc condiţii de anaerobioză, fapt care favorizează producerea de toxină botulinică”, a mai explicat medicul ieşean pentru news.ro.