Cazuri de botulism în Europa, în urma unor intervenţii medicale menite să îi ajute pe pacienți să piardă în greutate
- Iulia Moraru
- 18 martie 2023, 17:07
67 de cazuri de botulism au fost raportate de la sfârșitul lunii februarie și până pe 10 martie în Europa, cele mai multe dintre acestea fiind identificate în Turcia. Toți pacienții au avut intervenții menite să-i ajute să piardă în greutate.
În Germania au fost raportate 12 cazuri de botulism, în Austria și Elveția câte unul, iar în Turcia 53, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).
Din primele investigații a reieșit că 60 de cazuri sunt legate de un spital privat din Istanbul, în timp ce trei au fost legate de un spital privat din Izmir.
Antitoxină botulinică duce la apariția cazurilor de botulism
Pacienții au manifestat simptome ușoare sau severe, precum slăbiciune, dificultăţi de respiraţie şi/sau de înghiţire, iar mulți dintre ei au fost internați în spitale. Se pare că oamenii ar fi călătorit la Istanbul şi Izmir pentru tratament cu BoNT intragastric.
ECDC încurajează cu fermitate cetăţenii UE/SEE să evite tratamentele intragastrice cu BoNT pentru obezitate în Turcia, deoarece acest lucru este în prezent asociat cu un risc semnificativ de a dezvolta botulism.
Momentan nu s-a stabilit dacă problema a venit de la clinică sau dacă există ceva în neregulă cu produsul administrat. Poliția din Turcia a ajuns la concluzia că în tratamente au fost administrate produse BoNT licenţiate, numai că acestea nu sunt aprobate pentru tratamentul obezităţii prin injecţie intragastrică.
Ce este botulismul
Botulismul este o boală neuroparalitică gravă cauzată de BoNTs și care se poate manifesta în patru forme diferite, anume: botulism intestinal, atunci când sporii botulinic germinează în intestinul persoanelor adulte; în intestinul bebeluşilor sub un an (botulism la sugari); botulismul rănilor, atunci când o rană se infectează cu spori botulinici. Aceasta este produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Simptomele botulismului iatrogenic includ slăbiciunea şi oboseala. Toxicităţile în urma tratamentului cosmetic pot include vederea înceţoşată, pleoapele căzute, dificultatea la înghiţire şi uscăciunea gurii, în timp ce toxicităţile din urma tratamentelor terapeutice includ dificultăţi de respiraţie, indicând o administrare a unei supradoze.
Mai mult, există riscul ca simptomele să devină atât de severe, încât pacienții să aibă nevoie de îngrijire în spital pentru a se recupera, potrivit News.ro.