Sarmalele de post sunt la mare căutare în această perioadă. Există numeroase rețete, care mai de care mai diversificate. Ingredientele sunt aproximativ aceleași, iar compoziția poate fi învelită în frunză de viță, în varză sau în frunze de ștevie.
Rețeta de sarmale de post învelite în ștevie este ușor de făcut și ai nevoie de aproximativ o oră pentru a o prepara. Ingredientele necesare pentru compoziție sunt asemănătoare cu cele de la majoritatea rețetelor de găluște, însă gustul diferit îl oferă frunza în care sunt împachetate.
Rețeta de sarmale de post, învelite în foi de ștevie
Ingrediente:
- 16 frunze de ștevie;
- 100 g ciuperci;
- un morcov;
- o ceapă;
- șase linguri ulei;
- 100 g orez;
- foi de dafin;
- șapte linguri de suc de roșii:
- sare;
- piper;
- boia de ardei.
Sarmale de post învelite în ștevie - mod de preparare:
1. Frunzele de ștevie se spală și se opăresc în apă clocotită. Se scot pe o tavă și se lasă la uscat.
2. Ciupercile, ceapa și morcovul se curăță și să toacă mărunt sau se dau prin robot pentru rețeta de sarmale de post. Se călesc cu ulei și puțină sare, iar când sunt gata se adaugă orezul spălat. Se mai lasă pentru aproximativ un minut, apoi se adaugă o cană cu apă. Compoziția se lasă pe foc până când orezul este fiert, apoi se adaugă foaia de dafin și trei linguri de suc de roșii. Se mai lasă să dea câteva clocote, până scade apa, iar apoi se ia de pe foc.
3. După ce compoziția s-a răcit puțin se formează sarmale de post. Se pune câte o lingură din această compoziție la capătul frunzei de ștevie, apoi se împachetează. Se procedează astfel până când se termină compoziția.
4. Când sarmalele sunt formate, se pun într-o oală și se acoperă cu apă. La fundul oalei se pot pune alte câteva frunze de ștevie, pentru a evita ca sarmalele de post să lipească. Se pun la fier la foc mic, deoarece frunzele de ștevie se pot rupe. Când sunt aproape fierte, se adaugă patru linguri de suc de roșii și se mai țin la foc până scade apa aproape complet.
Aceste sarmale se servesc în Postul Crăciunului, cu mămăliguță și smântână vegetală.