Rețetă de post. Sarmale cu ciuperci și orez, în foi de varză acră

Rețetă de post. Sarmale cu ciuperci și orez, în foi de varză acră

Reșetă. Ești în pană de idei gastronomice? A venit momentul să înveți să faci sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de varză acră. Această rețetă este ideală și pentru vegani.

Rețetă, sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de varză acră. Ai nevoie doar de ciuperci călite, orez, verdețuri aromate și puțin suc de roșii sau bulion. Se fierb foarte repede și sunt extrem de gustoase.

Chiar dacă majoritatea românilor preferă sarmalele cu carne, bucătarii au demonstrat că și cele cu ciuperci sunt foarte bune. Ele sunt asemănătoare cu sarmalele grecești în foi de viță sau turcești.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente: ulei, ceapă, orez, ciuperci, morcov, pătrunjel, țelină. Ciupercile pot fi proaspete (champignon albe sau brune), congelate sau din conservă. Merg și cele de pădure.

Rețetă de sarmale de post cu ciuperci și orez în foi de varză

Se separă frunzele de varză și dacă sunt prea acre, se pun în apă rece, la desărat, cam jumătate oră. Se alege orezul, se spală bine, după care se pune într-o sită la scurs. La fel și frunzele de varză, se pun la scurs, într-o sită. Între timp se curăță ceapa, ciupercile, morcovii, pătrunjelul și țelina și se spală bine.

Ceapa și ciupercile se toacă mărunt iar morcovii, pătrunjelul și țelina se dau prin răzătoarea mică. Se toarnă ulei într-o tigaie și se sotează ceapa împreună cu rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina). Se adaugă apoi ciupercile, orezul și sucul de roșii și se lasă să fiarbă împreună cca. 10 – 15 minute, până ce scade apa lăsată de ciuperci, amestecând ca să nu se prindă de fundul tigăi. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

foto: commons.wikimedia.org

A venit momentul să împachetezi sarmalele. Umplem frunzele de varză cu toată compoziția. Așezăm sarmalele în vas iar deasupra punem frunze de varză întregi sau tăiate mărunt. Turnăm apă până ce le acoperă și le lăsăm să fiarbă la foc mic, ca să nu iasă compoziția din ele. Dacă scade apa, mai adăugăm pentru ca sarmalele să fie mereu acoperite. După 1-2 ore oprim focul. Ele trebuie lăsate la răcit cu un capac pus pe oală. Rețeta ta este gata. Sarmalele pot fi mâncate doar cu pâine sau cu o mămăligă gustoasă, potrivit savoriurbane.com.