Alimentul banal care îți dă o stare de bine. Mulți îl ignorăm
- Iulia Moraru
- 12 august 2023, 20:37
Combaterea depresiei nu se limitează doar la tratamentele medicamentoase, ci poate fi abordată și prin adoptarea unei alimentații echilibrate și moderate, în care fructele cu coajă jucă o rol esențial.
Oamenii de știință afirmă că există o legătură între consumul de nuci și un risc mai redus de a dezvolta depresie. Pentru a beneficia de proprietățile lor antiinflamatorii, o cantitate zilnică de 30 g de nuci este considerată suficientă.
Fructele cu coajă, perfecte în combaterea depresiei
Cercetătorii au identificat că indivizii care consumă zilnic doar 30 de grame de fructe cu coajă, indiferent dacă sunt arahide, alune, fistic, migdale sau nuci, prezintă potențialul de a se elibera de starea de depresie.
Adoptarea unui regim alimentar ce include fructele cu coajă este asociată cu o reducere a riscului de depresie, deoarece acestea conțin compuși cu proprietăți antiinflamatorii, benefice pentru organismul uman.
Echipa de cercetători de la Universitatea Castilla din Spania a realizat această constatare după analizarea datelor a peste 13.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.
Participanții la cercetare nu prezentau simptome de depresie și au consumat o porție de 30 de grame de nuci pentru a profita de efectele lor antiinflamatorii. Pe parcursul unei perioade de cinci ani, acești indivizi au fost monitorizați, iar în acest interval, s-a constatat că 8% dintre ei au fost diagnosticați cu depresie.
Riscul de depresie scade cu 17% dacă consumi aceste fructe
Rezultatele studiului au indicat că un consum moderat până la redus de fructe cu coajă, echivalentul unei cantități de 30 de grame pe zi, a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de dezvoltare a depresiei, în comparație cu indivizii care nu au inclus aceste alimente în dietă.
„Descoperirile noastre subliniază încă un alt beneficiu al consumului fructelor în coajă, şi anume o scădere cu 17% a depresiei asociate cu consumul de nuci.
Acest lucru oferă o rațiune și mai puternică pentru ca oamenii să devină entuziasmați de consumul de fructe în coajă", spune autorul principal al studiului, Bruno Bizzozero-Peroni, de la Universitatea din Castilla-La Mancha, din Spania.
O porție de 30 de grame de nuci sau fructe cu coajă este aproximativ echivalentă cu 20 de migdale, 10 nuci braziliene, 15 bucăți de caju, 40 de alune sau 30 de sâmburi de fistic.