Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, dat în urmărire generală. Fostul preşedinte al Eximbank a fost condamnat la 6 ani de închisoare
- Iulia Moraru
- 26 mai 2023, 17:35
Mircea Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a primit vineri o condamnare de șase ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită într-un dosar legat de atribuirea unui contract de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Pentru că nu a fost găsit la domiciliu și nici nu s-a predat l o secție de poliție, a fost dat în urmărire generală.
Tribunalul București a emis la data de 26.05.2023 un mandat de executare a pedepsei închisorii, cumnatul lui Mircea Geoană fiind condamnat la șase ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în forma complicității, se arată pe site-ul Poliției Române.
În consecință, magistrații au dispus confiscarea specială a sumelor de 3.121.328 lei şi 1.919.900 euro de la Mircea Ionuţ Costea, iar autoritățile l-au dat în urmărire generală.
Cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat pentru luare de mită
În același dosar, legat de atribuirea unui contract de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 7 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
La prima instanță, Vlădescu a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, însă un complet format din cinci judecători de la Instanța Supremă a constatat vineri că faptele săvârșite în cazul infracțiunii de trafic de influență s-au prescris. Astfel, Vlădescu a rămas cu o sentință de 7 ani și 4 luni pentru infracțiunea de luare de mită.
Pe de altă parte, pedeapsa de 4 ani și 3 luni închisoare cu executare, pe care fostul deputat Cristian Boureanu o primise pentru trafic de influență, a fost anulată de către judecători din cauza prescrierii faptelor.
De asemenea, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a scăpat de condamnare de 5 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită, iar Mihaela Mititelu, o apropiată de conducerea Companiei Naționale CFR, a fost eliberată de la pedeapsa inițială de 4 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, ambele situații fiind cauzate de prescrierea faptelor.
Pe latură civilă, magistraţii au dispus confiscarea specială a sumelor:
- 3.990.248 lei, 2.177.000 euro şi 65.000 euro de la Sebastian Vlădescu;
- 3.083.498 lei şi 1.050.087 euro de la Mihaela Mititelu;
- 1.114.000 euro de la Constantin Dascălu;
- 2.111.799 euro de la Cristian Boureanu;
- 214.874 euro, virată în contul deschis pe numele SC Topanel Production Panels SA la ANABI.
Într-un alt caz, omul de afaceri Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky - Wiebe - Takenaka, a fost adus în fața instanței, recunoscând că a oferit mită mai multor oficiali români, printre care se numără și Sebastian Vlădescu.
Dosarul de corupție vizează plăți de 20 de milioane de euro
Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), dosarul vizează infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005 - 2017, în care o companie străină a efectuat plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro către oficiali români, sub forma unor comisioane, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.
Astfel, în anul 2005, în cadrul licitației pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au stabilit înțelegeri cu Sebastian Vlădescu, Ionuț Costea și o persoană apropiată de conducerea CNCFR, respectiv Mihaela Mititelu, prin care s-au angajat să le plătească treptat, pe întreaga durată a contractului, un comision de 3,5% din sumele primite de la statul român.
Ca parte a acestor plăți, oficialii români au făcut promisiunea de a întreprinde acțiuni pentru a obține finanțare suplimentară în vederea încheierii contractului și pentru a asigura plata promptă a facturilor emise.
Care a fost traseul banilor
Pentru a facilita transferul sumelor de bani, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia acestea au fost direcționate către inculpați.
Ulterior, sumele au fost transferate prin operaţiuni succesive către alte societăţi offshore, stratificate pe cinci niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.
În ultima etapă, banii au fost transferaţi în conturile unor societăţi indicate de inculpaţi sau au fost retraşi în numerar şi au fost înmânaţi acestora. Conform DNA, în acest mod, Sebastian Vlădescu a primit 2.242.000 euro, Constantin Dascălu a primit 1.114.000 euro, iar Cristian Boureanu a primit 2.111.799 euro, potrivit Agerpres.