Vladimir Putin va fi înlăturat de la conducere în următorii trei ani. Un fost director CIA a spus care este marele pericol pentru Europa

Vladimir Putin va fi înlăturat de la conducere în următorii trei ani. Un fost director CIA a spus care este marele pericol pentru Europa

Un fost șef al CIA a vorbit desepre războiul din Ucraina și influența lui Vladimir Putin la Kremlin. Leon Panetta a avertizat că președintele rus va fi înlăturat în următoarea perioadă de la conducere, dar cea mai mare amenințare este reprezentată de succesorul lui.

Leon Panneta a declarat că la conducerea Rusiei se va afla în cel puțin trei ani o altă persoană. Fostul șef al CIA a avertizat că marea problemă cu care se va confrunta Europa se află mai în est de Rusia. Războiul declanșat împotriva Ucrainei a strânit o serie de nemulțumiri în rândul conducerii de la Moscova, iar influența liderului de la Kremlin pare să fie din ce în ce mai mică.

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, este doar unul dintre oamenii importanți din Rusia care a criticat în repetate rânduri comandanții militari, dar și pe ministrul Apărării Serghei Șoigu. Moscova a avut de suferit din cauza războiului și din punct de vedere economic, iar Fondul Monetar Internațional estimează că sunt șanse foarte mici ca Rusia să evite o recesiune în acest an.

„Bănuiesc că Vladimir Putin nu va mai apărea peste trei până la cinci ani. Putin sau succesorul său va fi o problemă în ceea ce privește impactul Europei pe termen lung. Și totuși, capacitatea lui sau a succesorului său de a proiecta o influență mai largă a Rusiei, chiar și în Europa nu mai este o preocupare principală a Occidentului”, a spus fostul director al CIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Xi Jinping, noul pericol pentru Europa

Panneta a mai adăugat că Europa va fi influențată cel mai mult de deciziile președintelui Xi Jinping din China. Fostul șef al CIA consideră că liderul de la Beijing vrea să separe Europa de Statele Unite. „De asta se pregătește Xi. Vizita (n.r. președintelui francez Emanuel Macron) și eforturile continue ale Chinei în Europa sunt concepute, practic, pentru a încerca să creeze diviziuni între Europa și Statele Unite. Cred că aceasta va fi cea mai mare amenințare în ceea ce privește relația cu Europa și relația Europei cu ea însăși.”

Președintele francez a mers în vizită în China în luna aprilie și la întoarcere a cerut Europei să își reducă dependența față de SUA. Macron a argumentat că Europa este împiedicată să își construiască propria autonomie doarece se implică „în crize care nu sunt ale noastre”. Liderul francez a făcut referire la tensiunile dintre China și Statele Unite privind insula Taiwan.

„Fără îndoială că China este jucătorul principal în această relație. Cheia va sta în modul în care ne descurcăm cu Xi Jinping. Aceasta va fi provocarea pentru viitor, nu atât problema felului în care ne descurcăm cu Putin sau cu succesorul său”, a spus Leon Panneta în timpul unei conferințe desfășurate la Washington, potrivit The Cipher Brief.