Investiții pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. BEI oferă Republicii Moldova un împrumut de 200 mil de euro

Investiții pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. BEI oferă Republicii Moldova un împrumut de 200 mil de euro Plantare copaci/Sursa foto: ecopresa.md

Republica Moldova. Sprijin financiar pentru plantarea și reabilitarea pădurilor. Țara va beneficia de un împrumut de 200 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru extinderea și reabilitarea pădurilor. Acordul de împrumut a fost semnat marți în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova, la Chișinău.

Documentul a fost semnat de Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, pe de o parte, și BEI, pe de altă parte.

Suportul va asigura plantarea și reabilitarea a peste 63 mii de hectare de păduri

Finanțarea vine în sprijinul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Acordul prevede plantarea și reabilitarea a peste 63 mii de hectare de păduri în perioada 2024-2028.

Noile păduri vor contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 12 milioane de tone în următorii 30 de ani. Acest lucru va permite economisirea a circa 180 milioane de dolari prin reducerea costurilor asociate poluării și adaptării la schimbările climatice. De asemenea, se estimează că proiectul va genera peste 10 mii de locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale.

Păduri

Păduri/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

Investiția va fi utilizată și pentru achiziționarea de echipamente moderne și construirea a trei centre regionale de producere a materialului săditor, precum și a unui Centru Național de Genetică Forestieră. Totodată, vor fi amenajate 265 de kilometri de drumuri forestiere și 30 de depozite de stocare a lemnului. Acest lucru va facilita accesul la resursele forestiere și va îmbunătăți sistemul de transport.

De asemenea, proiectul prevede instalarea camerelor de supraveghere în zonele cu risc de incendiu și tăieri ilegale. Inițiativa va permite monitorizarea și protecția eficientă a pădurilor.

„Este un pas înainte spre un viitor mai verde și mai sigur pentru Republica Moldova

Președinta Maia Sandu a salutat semnarea documentului. „Ne dorim o țară verde, acoperită de mai multe păduri. Este important să avem aer curat, un sol mai fertil, apă mai multă în râuri și lacuri, precum și oameni sănătoși. Acum câțiva ani am pornit la drum cu un proiect ambițios – reabilitarea și plantarea a 145 de mii de hectare de păduri. Acest proiect va aduce beneficii nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile următoare”, a spus Maia Sandu.

Semnarea Acordului de Împrumut cu BEI

Semnarea Acordului de Împrumut cu BEI/Sursa foto: mediu.gov.md

„BEI s-a alăturat eforturilor noastre printr-o investiție de 200 de mil de euro. Această finanțare va sprijini reabilitarea a peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate, în perioada 2024 - 2028. La fel, vom investi în infrastructură silvică și echipamente ca să gestionăm  pădurile noastre la standarde europene. Totodată, vom crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii. Este un pas înainte spre un viitor mai verde și mai sigur pentru Republica Moldova”, a afirmat Maia Sandu.

„Extinderea suprafeței împădurite va contribui la combaterea schimbărilor climatice

La rândul său, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a subliniat că extinderea suprafeței împădurite va contribui la combaterea schimbărilor climatice, reducerea poluării și asigurarea unui mediu mai sănătos pentru toți cetățenii.

„Acest proiect reprezintă o investiție esențială într-un viitor sigur al Republicii Moldova. Totodată, vom crea noi locuri de muncă și vom susține dezvoltarea comunităților rurale. Este un pas crucial spre modernizarea țării noastre și adaptarea la schimbările climatice,” a precizat Sergiu Lazarencu.

Semnarea Acordului de Împrumut cu BEI

Semnarea Acordului de Împrumut cu BEI/Sursa foto: mediu.gov.md

Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor a fost inițiat de Președinta Maia Sandu. Acesta își propune să reabiliteze 145 mii de hectare de păduri și să extindă acoperirea forestieră a țării până la 15%. Obiectivul urmează a fi realizat până în anul 2032.

În cadrul celei de-a V-a ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care s-a desfășurat marți la Chișinău, au fost semnate nouă acorduri de finanțare. Acestea vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor. Acordurile însumează 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi.