Păduri private între Nistru și Prut. Inițiativa Ministerului Mediului
- Ana Munteanu
- 16 august 2024, 15:55
Republica Moldova. Pădurile private au devenit o practică de succes în localitățile țării. Aceasta contribuie semnificativ la dezvoltarea resurselor forestiere naționale. În prezent, Ministerul Mediului lucrează la dezvoltarea unui mecanism care să ghideze proprietarii de terenuri agricole în procesul de plantare și gestionare a unei păduri private. Măsura vine să susțină realizarea Proiectului Național de Împădurire și Reabilitare care urmează să fie implementat în următorii ani.
Boris Bețivu, unul dintre primii moldoveni care a sădit o pădure privată
La Chișcăreni, raionul Sângerei, Boris Bețivu a sădit o pădure care numără peste 100 mii de copaci. Aceasta se extinde pe o suprafață de 18 hectare. Bărbatul este unul dintre primii moldoveni care a sădit o pădure privată în Republica Moldova.
Boris Bețivu a fost vizitat de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Oficialul a apreciat plantația. „Această pădure, bine întreținută, demonstrează că și mediul privat contribuie semnificativ la conservarea și dezvoltarea resurselor forestiere”, a spus ministrul.
Sergiu Lazarencu și-a exprimat recunoștința față de inițiativa și efortul depus de Boris Bețivu pentru plantarea și ocrotirea pădurii sale. Totodată, acesta i-a încurajat și pe alți cetățeni să urmeze acest exemplu demn.
Ministerul Mediului încurajează plantarea pădurilor private
În premieră, în Noul Cod Silvic, a fost introdusă noțiunea de pădure privată - un pas important pentru protejarea și extinderea pădurilor din Republica Moldova.
De asemenea, în prezent, Ministerul Mediului lucrează la dezvoltarea unui mecanism clar. Acesta urmează să ghideze proprietarii de terenuri agricole în procesul de plantare și gestionare corectă a unei păduri private.
Astfel, una dintre prioritățile instituției este să ofere suport persoanelor care intenționează să planteze păduri pe terenurile private. Acest efort va contribui la atingerea obiectivului de împădurire a 145 mii de hectare, stabilit în cadrul Proiectului Național de Împădurire și Reabilitare.
Autoritățile își propun împădurirea terenurilor noi, terenurilor forestiere puternic degradate, proprietăților publice sau terenurilor ce se află în proprietate privată.
Plantațiile ar permite atenuarea schimbărilor climatice și a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor prețioase și o dinamică pozitivă a sedimentelor în rețeaua hidrografică. Inițiativa urmează să producă beneficii și pentru sectorul agricol, unde umiditatea este importantă.
În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%.