Pensionarea anticipată devine mai dificilă după noua lege. Condițiile care trebuie îndeplinite

Pensionarea anticipată devine mai dificilă după noua lege. Condițiile care trebuie îndeplinite Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Legea pensiilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, schimbă regulile de pensionare anticipată. Actul normativ impune mai multe condiții restrictive pentru cei care doresc să se retragă înainte de împlinirea vârstei standard.

Mai interesați să promoveze „beneficiile” recalculării pensiilor, pentru cei retrași deja din activitate, guvernanții evită dezbaterile legate de noile prevederi ale actului normativ. Experții spun, însă, că scopul legii este de a-i ține cât mai mult pe români în câmpul muncii.

Legea pensiilor blochează pensionarea anticipată

Actul normativ care a intrat în vigoare la 1 septembrie vine cu o serie de prevederi menite să-i oblige pe români să contribuie cât mai mulți ani la bugetul pensiilor. Pe de-o parte vorbim de majorarea vârstei de pensionare. Până în 2035, femeile vor fi obligate, prin legea pensiilor, să se retragă din activitate la 65 de ani.

De asemenea, prin actul normativ sunt restrânse beneficiile pentru mamele cu mulți copii. Acestea vor trebui să muncească mai mult, comparativ cu prevederile anterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, legea pensiilor introduce o serie de condiții restrictive pentru cei care doresc să se pensioneze anticipat. Între altele nu va mai fi posibilă pensionarea anticipată fără penalizare. Chiar dacă solicitanții au stagiul complet de cotizare, ei tot vor primi mai puțini bani, după noile prevederi.

Recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Condițiile de pensionare anticipată

Legea pensiilor care a intrat în vigoare la 1 septembrie impune o serie de condiții restrictive persoanelor care doresc să se pensioneze anticipat. Astfel, acest lucru nu va mai fi posibil decât în cazul celor care au stagiul complet de cotizare contributiv.

La îndeplinirea acestui criteriu nu sunt luate în calcul perioadele în care viitorul pensionar și-a plătit din buzunar contribuțiile. Este vorba despre mecanismul de cumpărare a vechimei.

O altă condiție este legată de vârsta la care poate cere pensionarea anticipată. Solicitanții pot cere să se retragă doar dacă mai au cinci ani până la împlinirea vârstei standard. Conform reglementărilor în vigoare, pentru bărbați, vârsta standard este de 65 de ani. În cazul femeilor, este vorba despre 61 de ani.

De menționat că la stabilirea vârstei pentru pensionarea anticipată nu sunt luate în calcul reducerile reglementate de actuala lege a pensiilor sau de alte acte normative.

Veniturile anticipate după legea pensiilor

Actul normativ, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, elimină posibilitatea pensionării anticipate fără penalizare. Legea pensiilor prevede că beneficiarii acestui tip de venituri vor primi o pensie diminuată, chiar dacă au îndeplinit stagiul complet de cotizare.

Valoarea este stabilită prin reducerea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard, după cum urmează:

Tabel diminuare vârsta de pensionare

Tabel Sursa foto: Avocatnet.ro

După îndeplinirea vârstei standard de pensionare, legea pensiilor stabilește că pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă. Valoarea acesteia se recalculează prin eliminarea penalizării și adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și a perioadelor acoperite prin mecanismul de cumpărare a vechimii.

 

Revista presei