Proiect privind munca part-time, adoptat tacit de Senat: Impozitarea acestor contracte are un efect negativ asupra pieţei forţei de muncă

Proiect privind munca part-time, adoptat tacit de Senat: Impozitarea acestor contracte are un efect negativ asupra pieţei forţei de muncăSursa: Arhiva EVZ

Un proiect inițiat de USR, care se referă la impozitarea muncii cu normă parţială (part-time), a fost adoptat tacit luni de Senat. Potrivit inițiatorilor, aceste măsuri afectează în special mamele cu copii de vârstă preşcolară sau şcolară, dar și piața forței de muncă în general.

„Consiliul Economic şi Social a subliniat faptul că, în privinţa impozitării muncii cu normă parţială (part-time) la nivelul cel puţin al salariului minim brut, această propunere este inechitabilă şi descurajatoare pentru acomodarea unor forme de muncă diverse.

Efectul pe care îl va genera va fi de a limita accesul pe piaţa muncii pentru anumite categorii de lucrători, iar, în anumite cazuri, aceştia vor migra către alte forme decât contractul individual de muncă”, arată iniţiatorii propunerii legislative.

Impozitarea contractelor part-time, efect negativ şi asupra pieţei forţei de muncă

Potrivit inițiatorilor, măsura impozitării contractelor part-time creează o piaţă cu un deficit de resurse umane, deoarece limitează opţiunile de a intra pe piaţa forţei de muncă a celor care au responsabilităţi în gospodărie.

„Chiar în situaţia existenţei unui contract individual de muncă cu normă întreagă, dacă salariatul are absenţe sau nu lucrează 40 de ore, din motive independente de voinţa angajatorului, acesta va fi obligat să plătească contribuţii sociale la valoarea salariului minim brut, deşi salariatul nu îşi respectă programul de muncă. Se produce o creştere a fiscalităţii pe forţa de muncă pentru angajatori, deoarece aceştia nu beneficiază de munca salariatului opt ore, ci doar o fracţiune din această perioadă, fiind plătit corespunzător numărului de ore muncit, neexistând motive să plătească pentru contribuţii sociale pentru opt ore”, mai motivează iniţiatorii.

Conform proiectului, prevederile referitoare la impozitarea muncii cu normă parţială au fost emise „cu încălcarea dispoziţiilor art. 4 alin. (2) din Codul fiscal”, deoarece în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.

Se vrea abrogarea mai multor prevederi legislative

Propunerea USR vizează și abrogarea art. 146 alin. 5 indice 6) - indice 9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede:

„Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial (...), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ”, potrivit știrileprotv.ro.