Cum evoluează piața muncii în 2023. Angajatorii oferă creșteri salariale pentru a compensa majorarea inflației

Cum evoluează piața muncii în 2023. Angajatorii oferă creșteri salariale pentru a compensa majorarea inflației Sursa foto: Dreamstime.com

Korn Ferry, o companie de consultanță în resurse umane, a efectuat un sondaj despre cum văd angajatorii piața muncii în 2023. Din cauza creșterii ratei inflației, mulți dintre ei au oferit măriri de salarii sau alte beneficii care să compenseze cu situația economică actuală. „Angajatorii sunt între ciocan și nicovală”, spun reprezentanții companiei de consultanță.

Piața globală a muncii se confruntă în continuare cu dificultăți în ceea ce privește forța de muncă și numai, după mai bine de doi ani în care s-a încercat o readaptare. Pentru 2023, organizații de la nivel global au trasat noi strategii pentru atragerea forței de muncă. Acest lucru a avut un impact important asupra direcției programelor de recompensă pentru angajaţi: salarii, beneficii extra-salariale, prime, bonusuri.

Ultimii ani au fost marcați de mai multe evenimente importante, care au avut impact asupra economiei globale. Angajatorii s-au adaptat la situațiile actuale și au reușit chiar să evolueze, însă mai urmează încă un an de evaluare şi acţiune, potrivit Business Magazin.

Korn Ferry, companie de consultanță în resurse umane, a efectuat un sondaj despre evoluția pieței muncii în 2022. De asemenea, ei au vrut să vadă perspectivele pentru 2023 în acest domeniu. În urma analizei, ei au concluzionat că, și în noul an, evoluția ratei inflației continuă să fie o provocare pentru organizații. Modul în care angajatorii tratează situația este împărțit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sondajului, 55% dintre organizațiile din România fie au crescut salariile, pe baza evoluției inflației, fie au luat în calcul să facă acest lucru în perioada următoare. În cazul a 42% dintre organizațiile de la noi din țară, nu se oferă creșteri salariale în mod specific din cauza inflației. Angajații din 3% din companiile românești nu au primit majorări ale veniturilor.

„De când am început aceste sondaje, aceste interacţiuni cu piaţa legate de subiectul inflaţiei, ceea ce puteam să vedem ca tendinţă clară era o decizie de aştepta, de a amâna luarea unei decizii legate de inflaţie. Cu toate acestea, erau încă multe organizaţii care începuseră să-şi pună problema ca în următoarele luni să ia o decizie”, a spus Liviu Grigorescu, associate client partner, head of total rewards practice Central Eastern Europe, Korn Ferry, în cadrul unui webinar organizat de companie pentru prezentarea rezultatelor sondajului.

Cum evoluează piața muncii în 2023

32% dintre companiile care au participat la sondajul celor de la Korn Ferry au dezvăluit că au buget salarial separat din cauza inflației. În cazul unei organizații care a avut o creștere salarială de 5% și jumătate din aceasta s-a datorat inflației, reiese că a înregistrat o creștere a salariilor cu 2,5% din cauza inflației.

„Din discuţiile pe care le-am avut, foarte puţine organizaţii au avut abordarea de a compensa integral inflaţia, iar dacă nu poţi să compensezi integral scăderea puterii de cumpărare, atunci trebuie să decizi în ce să investeşti: creştem salariile, investim în beneficii, investim în wellbeingul angajaţilor, investind parţial în diverse elemente, creştem bonusurile de performanţă, ne orientăm asupra experienţei pe care o au angajaţii la locul de muncă. Sunt foarte multe acţiuni pe care o organizaţie le poate lua astfel încât să abordeze această problematică a creşterii inflaţiei”, a mai spus Liviu Grigorescu.

Dacă unele companii românești au ales că crească salariile, mai mult de 27% au oferit angajaților beneficii suplimentare, pentru a compensa cu creșterea ratei inflației. Dintre acestea, 36% au ales să ofere o ajustare unică a costului vieții ca principală formă de asistență a angajaților. Alte 13% organizații au decis să își accelereze plățile anuale de stimulente.

„Angajatorii sunt între ciocan şi nicovală pentru că pe de o parte vorbim despre o presiune asupra costurilor şi despre o abilitate de a transmite aceste costuri suplimentare în lanţul de valoare, iar pe de altă parte vorbim despre o piaţă a forţei de muncă extrem de competitivă, în care căutările salariale şi aşteptările angajaţilor de la angajator sunt în continuă creştere.

Astfel, suntem prinși la mijloc”, mai spune Liviu Grigorescu.