Avertisment venit de la BNR. Consumul românilor în 2023 va fi mai mic, din cauza inflației ridicate și a dobânzilor mari

Avertisment venit de la BNR. Consumul românilor în 2023 va fi mai mic, din cauza inflației ridicate și a dobânzilor mariBanca Națională Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Reprezentanții BNR au emis un avertisment cu privire la consumul românilor în 2023. Specialiștii susțin că, din cauza inflației încă ridicate și a dobânzilor mari la creditele și depozitele populației, consumul privat va scădea. O altă cauză a acestei decelerări este incertitudinea războiului din Ucraina.

Reprezentanții Băncii Naționale Române (BNR) avertizează că românii vor consuma mai puțin în 2023. Această decelerare este provocată de inflația încă ridicată și dobânzile mari la creditele și depozitele populației. De asemenea, scăderea consumului este provocată și de incertitudinea indusă de războiul din Ucraina, dar și de evoluțiile de pe piața muncii.

„Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condiţiile decelerării puternice a creşterii acestuia în 2023, îndeosebi pe fondul inflaţiei încă ridicate şi al ratelor mărite ale dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei, precum şi în contextul evoluţiilor de pe piaţa muncii şi al incertitudinii induse de prelungirea războiului din Ucraina, de natură să afecteze încrederea consumatorilor“, susţine BNR în minuta aferentă şedinţei de politică monetară din 9 februarie.

Potrivit membrilor Consiliului, „efectivul salariaților din economie a crescut în octombrie-noiembrie 2022 vizibil mai lent decât în semestrul I, iar rata șomajului BIM a urcat din nou la 5,6 la sută în decembrie, de la o medie de 5,4 la sută în trimestrul III, reamplificându-și astfel ecartul față de valorile pre-pandemice. Totodată, dinamica anuală a câștigului salarial mediu brut nominal a continuat să se mărească într-un ritm sensibil încetinit față de prima parte a anului, atingând însă valori tot mai ridicate în primele două luni din trimestrul IV 2022, cu precădere pe seama majorărilor din sectorul privat. Drept consecință, costul unitar cu forța de muncă din industrie și-a accelerat în acest interval creșterea anuală de două cifre, și ca urmare a accentuării deteriorării productivității muncii, sub impactul costurilor crescute cu energia și materiile prime”.

BNR anunță că rata anuală a inflației a înregistrat creșteri mai modeste

În cadrul ședinței s-au discutat și adoptat „deciziile de politică monetară, pe baza datelor și analizelor privind caracteristicile recente și perspectiva evoluțiilor macroeconomice pe termen mediu prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile”.

Potrivit minutei postate pe site-ul oficial BNR, rata anuală a inflației a scăzut de la 16,76 la sută în luna noiembrie, la 16,37 la sută în decembrie 2022, ajungând astfel pe un platou în trimestrul IV 2022, așa cum s-a anticipat.

„S-a observat că pe ansamblul intervalului rata anuală a inflației a înregistrat o creștere mult mai modestă decât în trimestrele precedente – de la 15,88 la sută în septembrie –, în condițiile accentuării impactului dezinflaționist al dinamicii agregate a componentelor exogene ale IPC, în principal ca efect al scăderii considerabile a prețului combustibililor, pe fondul descreșterii cotației țițeiului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA. Influențe dezinflaționiste suplimentare minore au venit de pe segmentele energie și prețuri administrate, pe seama unor efecte de bază, au sesizat unii membri ai Consiliului”, se mai arată în minute ședinței de politică monetară.

Ne puteți urmări și pe Google News