Județul din România unde doar un român din cinci lucrează. Pe restul nu îi interesează nici banii de la șomaj

Județul din România unde doar un român din cinci lucrează. Pe restul nu îi interesează nici banii de la șomaj pensionari / sursa: Arhiva EVZ

La polul extrem al sărăciei din Românie este județul Botoșani, unde datele statistice arată că doar un locuitor din cinci are un loc de muncă.

Cifrele oficiale la nivelul județului Botoșani, arată o concluzie foarte îngrijorătoare. La nivelul județului din 360.000 de locuitori, apți de muncă sunt 107.000, ceea ce înseamnă 33 la sută.

Pornind de la această cifră, autoritățile publice sunt îngijorate de numărul mare de persoane care nu muncesc, pentru că nu vor, precum și cel al asistaților sociali.

Din cifra de 107.000 locuitori apți de muncă, bazele de date de la Ministerul Muncii arată că lucrează aproape 65.000.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restul de 40.000 de locuitori nu au loc de muncă și nici nu sunt înregistrați în evidențele Agenției de Șomaj. Mai mult, aceste 40.000 de persoane nici măcar nu au urmat un curs de calificare într-o profesie.

În Botoșani mai există și 3.000 de persoane care primesc ajutor social, de la primăriile din raza localității unde domiciliază.

Cei mai mulți sunt pensionarii

În Botoșani, cei mai mulți locuitori adulți, sunt pensionarii, motiv pentru care bugetul asigurărilor sociale din județ, trebuie alimentat constant cu fonduri de la bugetul de Stat, fie pentru plata pensiilor, fie pentru decontarea serviciilor medicale oferite gratuit, pentru această categorie.

Autoritățile mai confirmă faptul că se confruntă și cu un fenomen puternic de depopulare a localităților, în special a celor din zona rurală, tinerii preferând să plece la lucru fie în străinătate, fie în alte orașe din România, unde sunt mai bine plătiți.

”Ăia care munceau aici, muncesc și acolo. Asta este realitatea”, spune Dumitru Dresleucă, viceprimarul din Adășeni.

Cei mai mulți nu au nici măcat zece clase

În tot județul, numărul de persoane care au absolvit cursurile unei facultăți este de opt la sută, adică undeva în jur de 30.000 de persoane.

Alte peste 100.000 de locuitori, nu au nici măcat zece clase, fapt ce îi împiedică să se înscrie la cursurile de formare profesională, unde există o astfel de condiție de bază.

„Nivelul de calificare este o mare problemă a persoanelor care există la ora actuală în evidența AJOFM. Noi încercăm să-i orientăm pentru finalizarea învățământului de bază primar sau gimnazial, a doua șansă. Iar cei care au terminat învățământul minim obligatoriu să-i orientăm către parcurgerea cursurilor de formare profesională”, spune directorul AJOFM Botoșani.

Au fost organizate burse de locuri de muncă

Autoritățile au organizat experimental două burse a locurilor de muncă, pentru asta fiind alese comunele Dângeni sau Hilișeu Horia. Rezultatul a fost unul catastrofal. Aproape nimeni nu a intrat în clădirea unde s-a derulat acest eveniment, și unde angajatorii au venit cu oferte de locuri de muncă pentru cei interesați.

„Am stat acasă, nu-mi bat capul pe trei lei. Salarii mici, umblătură. Aici mai găsesc eu ceva”, mărturisește un sătean din Dângeni, care nu e speriat de sărăcia cu care se confruntă.

În Botoșani, nicio ciobani nu se mai găsesc. Deși primesc un venit constant dar și mâncare, crescătorii de oi, nu mai găsesc nici măcar ciobani.

”Deși primesc bani buni în mână și loc de cazare și tot ce trebuie, nu mai sunt ciobani, nu mai vor”, spune și Ionică Nechifor, director la Stațiunea de Cercetare Popăuți și cunoscut crescător de oi, scriu cei de la stiridesurse.ro.