BNR a revizuit prognoza de inflație la 7% în 2023, şi la 4,2% în 2024. Mugur Isărescu: „Să ne vedem și lungul nasului”

BNR a revizuit prognoza de inflație la 7% în 2023, şi la 4,2% în 2024. Mugur Isărescu: „Să ne vedem și lungul nasului” Inflație. Sursa foto: Pixabay

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2023 şi estimează o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a prezentat joi, într-o conferinţă de presă, Raportul trimestrial asupra inflaţiei din luna februarie 2023 , în care se arată că la finalul anului 2022 rata anuală a inflației a ajuns pe un platou, coborând la 15,1% în luna ianuarie 2023.

BNR a redus prognoza de inflație, la 7% la finele anului și la 4,2% în 2024

La precedentul Raport asupra inflației, din decembrie 2022, instituția prognoza o inflație de 11,2% pentru finele acestui an. Guvernatorul BNR a declarat în conferința de presă de miercuri, faptul că România și-a îmbunătățit poziția în clasamentul UE al ratei inflației.

„La decelerare vor contribui toate componentele coşului IPC, dar cu magnitudini şi persistenţe diferite şi grosul rămâne în Core2 ajustat, adică exact inflaţia pe care o influenţăm noi şi bineînţeles că apare întrebarea: E cazul ca aici să strângem mai tare cererea?. Avem o inflaţie de costuri acolo. Nu ştiu în ce măsură, strângând cererea, rezultă altceva. E o discuţie aici. Eu vă spun şi punctul meu de vedere. Dacă strângi cererea nu ştiu în ce măsură îţi afectează inflaţia când ai asemenea creşteri de costuri”, a mai spus guvernatorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul BNR: Le reduci cererea îi mai bagi şi în recesiune

Mugur Isărescu a tras un semnal de alarmă cu privire la recesiune: „Ce faci dacă le reduci cererea? Îi bagi pe producători, ăştia au costurile ridicate, le reduci cererea îi mai bagi şi în recesiune. Deci, atenţie mare, spun eu. Discutăm şi noi în Consiliul de Administraţie această temă. Este o temă recurentă. Ce poate să facă bine politica monetară restrângând cererea? Să o aducem, cum aţi văzut mai înainte, să o aducem spre zero, adică atât cât este în prezent.

Un excedent de cerere este bine, dar cât poţi să o bagi în teritoriu negativ? Şi trebuie să fim atenţi în acelaşi timp, că ea vine în jos treptat, partea de costuri, să nu explodeze celelalte componente: preţurile administrate, preţurile volatile la legume şi fructe. Altminteri, la anul, o inflaţie de 4,2%, spun eu, e în afara ţintei, în afara intervalului ţintit, dar este rezonabilă dacă ne uităm la contextul geopolitic în care trăim. Avem multe componente pe care nu le stăpânim”, a declarat Mugur Isărescu”, a declarat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu: Ca să mă exprim uşor figurativ, eu cred că trebuie să ne vedem şi lungul nasului

Mugur Isărescu a declarat nu se ştie cum va evolua războiul in Ucraina şi în ce măsură se vor reduce costurile la produse energetice: „Ca să mă exprim uşor figurativ, eu cred că trebuie să ne vedem şi lungul nasului. Adică să vedem ce putem noi să facem? Adică să facem bine, nu rău. Că putem să strângem cu politica monetară se face mai mult rău şi până la urmă să nu iasă mai nimic. O să iasă o recesiune de proporţii care oricum îţi dă peste cap alte echilibre. Aici sunt adeptul unui fine tuning”, a afirmat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a mai precizat: „Am vrea să facă şi ei mai mult, dar trebuie să fim realişti. Să vedem ce pot să facă. Mai rău ar fi să promită şi să nu facă”, a concluzionat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.