Soluția lui Mugur Isărescu pentru români. Ce trebuie să facă pentru a deveni mai bogați
- Ionel Sclavone
- 9 iunie 2022, 22:45
Educaţia financiară este necesară la nivelul întregii populații, iar nu doar la cel al elitelor societății. Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, la „Forumul educaţiei financiare”. Oficialul BNR a citat un studiu realizat în urmă cu 30 de ani. la Harvard, ale cărui concluzii rămân actuale. Potrivit documentului, în vreme ce resursele sunt limitate, cunoașterea este nelimitată.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că educaţia financiară implică schimbarea de mentalităţi. El face referire la acele „multe mentalităţi care nu se leagă bine cu economia de piaţă sunt puternic înrădăcinate în cultura noastră”. Iar pentru aceasta este nevoie de un efort comun, coordonat.
Mugur Isărescu a făcut aceste declarații la „Forumului educaţiei financiare”, o iniţiativă a Autorităţii de Supraveghere Financiară, a Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a Asociaţiei Române a Băncilor care s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
„Forumul Educaţiei Financiare întrunit astăzi sub înaltul patronaj al preşedintelui României îşi propune să dezbată o realitate evidenţiată în mai multe ţări: condiţionarea dezvoltării durabile şi de calitatea educaţiei financiare. Iar educaţia financiară este necesară nu numai la vârfurile societăţii, ci şi în masa critică a populaţiei”, a precizat guvernatorul BNR.
BNR susține introducerii educației financiare din 1991
Guvernatorul a mai spus că echipa BNR care a pornit reforma spre un sistem bancar, specific economiei de piaţă, a fost conştientă de aceste lucruri. De aceea, banca centrală a abordat subiectul legat despre educaţie financiară în sens larg încă din anul 1991.
„De fapt, şi legea noastră, încă de la început, ne-a obligat să o facem. Am înfiinţat încă din 1991 şi dezvoltat ulterior, inclusiv prin construirea unei moderne şi solide infrastructuri fizice şi profesionale, Institutul Bancar Român. Din 1992, banca prezintă periodic publicului pachete de informaţie standardizate, atât pentru cultura generală, cât şi pentru asigurarea unei baze de date folositoare analiştilor. Ştacheta fluxului informaţional a fost continuu ridicată prin seriile de manifestări regulate: conferinţe de presă, colocvii financiar - bancare, seminarii şi conferinţe", a spus Isărescu.
Studiul care stă la baza cercetărilor
Vorbind despre beneficiile educației financiare, Isărescu a exemplificat cu un studiu, realizat în urmă cu trei decenii, la Harvard, care încerca să afle de ce unele state sunt atât de bogate, în vreme ce altele sunt foarte sărace.
„Decalajele, răspunde studiu, au o mulţime de cauze: geografia, resursele naturale, diferenţele climatice, derapajele istoriei, deosebirile dintre a şti sau a nu şti să organizezi munca, economia, statul, societatea. Dar capitolul cel mai apropiat de răspunsul la întrebarea de la care autorul a pornit analiza este cel despre avuţia cunoaşterii. Pentru că resursele sunt limitate, numai cunoaşterea, spune autorul, pe bună dreptate, cred şi eu, nu are limite”, a mai spus Mugur Isărescu.
El a precizat, în acest context, că este nevoie de organizare, inițiativă, de cercetare și de o cultură față de nou.
„E nevoie de iniţiativă, de organizare, de cercetare, de o cultură cu faţa spre nou. Şi ce altceva, încerc eu să spun, ar putea fi educaţia economică şi financiară, dacă nu despre deschiderea prin cunoaştere a celor mai sigure drumuri spre avuţie, spre bunăstare, spre incluziune financiară”, a mai arătat Mugur Isărescu.