Cât timp putem supraviețui fără hrană și apă. Care sunt principalele simptome care apar imediat după

Cât timp putem supraviețui fără hrană și apă. Care sunt principalele simptome care apar imediat după

Dezastrele din Turcia i-a făcut pe mulți să se întrebe cât poate rezista organismul uman fără apă sau hrană. Potrivit medicilor, în ambele cazuri de înfometare sau de deshidratare simptomele vor fi puternice și se vor afecta profund.

Medicul Radu Țincu a spus că rezistența depinde de fiecare individ în parte și de patologiile asociate cu aceștia. Copiii și persoanele vârstnice vor fi cele mai predispuse la deshidratare sau hipoglicemie, însă, în condiții normale, organismul poate rezista două luni.

Au fost cazuri de greva foamei, unde au rezistat până la aproape 60 de zile. Acest lucru este posibil pentru că organismul are capacitatea de a mobiliza anumite depozite. Primele sunt cele de glicogen de la nivel hepatic și ulterior cele din țesutul adipos. Astfel că, depinde dacă avem o funcție hepatică bună și depinde dacă avem depozite adipoase”, a spus medicul.

Cât poate rezista organismul fără apă

Dacă nu bem apă, în schimb, riscul să murim este mult mai crescut. Nu putem rezista fără apă mai mult de trei-patru zile. „E mai greu să stăm fără apă decât fără mâncare. Tocmai de aceea, fără apă, nu putem supravieţui mai mult de 3-4 zile. Acest lucru duce la apariția deshidratării, la apariția hipotensiunii arteriale, cu scăderea tensiunii arteriale și instalarea unei complicații extrem de periculoase care este insuficiența renală acută.”, a mai spus medicul Radu Țincu.

După câteva zile de înfometare apare slăbiciunea, starea de confuzie, diareea cronică, iritabilitatea, dificultăți în activitățile decizionale, scăderea libidoului și deficiențe imunitare. În cazuri de înfometare avansată va avea cedarea progresivă a organelor, halucinații, convulsii, spasme musculare, aritmii.

În schimb, în situațiile de deshidratare ușoară printre simptomele întâlnite sunt lipsa salivei, descreșterea frecvenței de urinare, scăderea cantității de urină eliminată, culoare întunecată/miros puternic al urinei. Vom avea stări de letargie și iritabilitate, vomă sau diaree, în cazul de deshidratarea avansată.

Senzația de sete este principalul semn de alarmă, dar progresiv o să apară hipotensiunea. Tensiunea arterială începe să scadă pentru că nu mai avem suficient volum în interiorul vaselor de sânge și ulterior apare și această incidență renală acută, pentru că începem să urinăm din ce în ce mai puțin. Fără apă, putem, de asemenea, să dezvoltăm crize epileptice și putem să devenim somnolenți.

Regula celor trei

Experții în tehnici de supraviețuire vorbesc despre regula de 3. Adică putem rezista 3 minute fără aer, 3 ore fără adăpost, pe timp de viscol și 3 săptămâni fără mâncare. În privința consumului de apă, specialiștii spun că putem rezista doar 3 zile fără să bem.

În ceea ce privește somnul, un record a fost stabilit în 1963, de o persoană care a reușit să stea trează 11 ore. Revenind la perioadele în care nu mâncăm, experții susțin că este bine ca odată la o perioadă de timp să avem cel puțin 24 de ore sau mai mult în care nu ne hrănim.

Însă, trebuie să înțelegem că nu toată lumea poate face asta, în special persoanele care suferă de diferite boli, precum diabeticii, sau copiii mici, în creștere. S-a dovedit, spre exemplu, că persoanele care țin periodic anumite perioade de post, fie că vorbim de post negru, fie că vorbim de intermittent fasting, își reglează rezistența la insulină.