Lumea culinară este în doliu. Bucătarul care a inventat puiul tikka masala a murit la vârsta de 77 de ani

Lumea culinară este în doliu. Bucătarul care a inventat puiul tikka masala a murit la vârsta de 77 de ani Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Lumea culinară a suferit o pierdere foarte mare. Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Scoția a murit la vârsta de 77 de ani. El rămâne celebru pentru rețeta sa de pui care a devenit un preparat nelipsit din meniurile restaurantelor cu specific sud-asiatic.

Bucătarul scoţian Ahmed Aslam Ali a murit la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de restaurantul său din Glasgow. Bucătarul din Scoația a fost cel care și-a însușit inventarea rețetei de pui tikka masala. Acest preperat a devenit nelipsit din meniurile restaurantelor care au specific sud-asiactic. Această rețetă de curry cremoasă și nu foarte picantă a fost folosită pentru prima dată în bucutăriile restaurantului „Shis Mahal” în anii 1970. Ulterior, preparatul a devenit unul dintre cele mai cerute în Marea Britanie.

Ahmed Aslam a declarat, în 2009, că rețeta de „pui tikka masala a fost inventată în restaurantul nostru”. Este vorba de un pui marinat și preparat pe grătar care se servește alături de un sos. Bucătarul este originar din Punjabul pakistanez. „Obişnuiam să facem pui tikka. dar într-o zi un client a spus: «Aş dori nişte sos la el, e cam sec». Aşa că de atunci l-am gătit cu un sos pe bază de iaurt, smântână şi condimente”, a mai spus Ahmed Aslam.

„Restaurantul a fost viața lui”

Unul dintre nepoții bucătarului a spus despre Ahmed Aslam că „Restaurantul a fost viaţa lui”. Acesta a mai povestit că anul trecut, de Crăciun, şi-a vizitat la spital unchiul. Bucătarul i-ar fi spus la sfârşitul vizitei că „ar trebui să fie la serviciu”. Au fost făcute mai multe verificări pentru a se putea afla de unde provine această rețetă, dar nu au avut succes. Sosul este considerat de mai multe persoane că este o adaptare a curry-ului la gusturile din Occident.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, un local scoţian, Mohammad Sarwar, a făcut la acea vreme mai multe demersuri pentru ca puiul tikka masala să fie recunoscut drept o specialitate a zonei. Mai mult decât atât, fostul ministru britanic al Afacerilor Externe Robin Cook, a spus, în 2001, că acel sos de curry este „un adevărat preparat naţional britanic și ilustrare perfectă a modului în care Marea Britanie absoarbe şi adaptează influenţele externe”, notează Agerpres.