Valul uriaș de viroze respiratorii a golit farmaciile. Nu se mai găsesc medicamente uzuale și nici unele antibiotice
- Simona Suciu
- 16 decembrie 2022, 20:22
Paracetamolul sau nurofenul au devenit o raritate în farmacii. Stocurile s-au epuizat din cauza valului uriaș de viroze respiratorii. Sunt probleme mari și în ceea ce privește aprovizionarea cu unele antibiotice.
România, dar și întreaga Europă se confruntă cu o criză de medicamente pentru tratarea virozelor respiratorii. Agenția Națională a Medicamentului anunțase încă din luna noiembrie că vor fi probleme în fluxurile de aprovizionare. Motivul este unul simplu: pandemia de coronavirus nu s-a încheiat și se suprapune și cu sezonul de gripă și viroze respiratorii.
În plus, România se confruntă cu cel mai mare val de infecții respiratorii în ultimii ani. Aproape 100.000 de cazuri se înregistrează în fiecare săptămână. Cei mai afectați sunt copiii, iar unitățile de primire de urgențe ale Spitalelor de Pediatrie spun că ajuns să consulte și câte 200 de pacienți pe zi.
Stocurile s-au epuizat
Cererea de medicamente care scad febra, de antinflamatoare, dar și de antibiotice este uriașă, iar farmaciile au cam epuizat stocurile. Cu greu se mai poate găsi paracetamol tablete sau sirop (Panadol pentru copiii mici) sau banalul nurofen (tablete sau sirop). În multe farmacii nu se mai găsesc nici antibiotice precum Augmentin, Ospen sau Zynat. Lipsesc de asemenea și spray-urile cu cortizon folosite pentru tratarea bronșitelor acute, potrivit g4media.ro.
„Din cauza unui consum mai mare decât cel estimat, pentru Panadol Baby 24mg/ml deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a anunțat discontinuitate temporară din motive comerciale.
Pentru formele de Nurofen sirop (Nurofen pentru copii cu aromă de portocale susp.orală flx 100 ml, Nurofen Junior cu aromă de portocale 40mg/ml susp. orală flx 100 ml) există stocuri limitate din cauza capacității limitate de producție și în contextul creșterii numărului de viroze respiratorii în rândul copiilor”, anunța în noiembrie Agenția Națională a Medicamentului.
Viroză agresivă
Nici în spitalele de pediatrie nu mai sunt locuri libere. Există și zile în care pacienții sunt ținuți sub observație în urgență până când se eliberează un pat pe secțiile de boli respiratorii. Virozele din acest an sunt mai agresive și dau simptome extrem de nepăcute: febră mare, dureri de cap și musculare, dar și tuse seacă persistentă.
În cazul copiilor mici acestea se pot agrava rapid și transforma în broșită sau pneumonie. Cei mai mulți pacienți internați au sub cinci ani și când au ajuns la urgență prezentau dificultăți de respirație.