Criză de medicamente în farmacii. Spitalele sunt pline de pacienți cu viroză
- Emma Cristescu
- 13 noiembrie 2022, 21:19
În plin val al virozelor, farmaciile au rămas fără medicamente. Medicii au declarat că nu mai fac față și că din ce în ce mai mulți tineri se îmbolnăvesc.
Multe medicamente pentru copii lipsesc din farmacii, chiar dacă este perioada virozelor. Medicii au precizat că spitalele sunt pline, dar că nu au cu ce să trateze pacienții.Nu există stocuri de pastile pentru infecțiile respiratori, inclusiv antibiotice.
Peste 300 de copii ajung zilnic la Spitalul Marie Curie din București, dar medicii nu au suficiente medicamente pentru a îi salva. Din ce în ce mai mulți tineri au infecții sau viroze.
Copiii vin la spital fie cu tuse severă, cu vărsături, probleme digestive, dar și febră mare. Medicii au precizat că situația se va agrava și că nu vor avea suficiente medicamente pentru toată lumea.La Spitalul Județean Arad, în ultimele zile s-au internat 40 de copii cu infecții respiratorii, potrivit A3.
Medicamentele pentru viroze, extrem de periculoase
Siropurile de tuse sunt printre cele mai prescrise medicamente în sezonul rece, dar specialiștii spun că unele siporuri de tuse au efecte adverse. Mulți medici prescriu siropuri de tuse și atunci când nu este necesar. Există situații în care tusea nu trebuie oprită, deoarece este mecanism de apărare al organismului.
„Este sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai. Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive. Acestea inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar o parte dintre medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.
Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente“, a scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe Facebook.
Unele siropuri de tuse conțin o substanță extrem de periculoasă. „Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent ca fiind unul din campionii efectelor adverse/toxice în SUA. Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.
Nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău“, a mai avertizat medicul.