O formă de pneumonie afectează copiii mici. La ce trebuie să fie atenți părinții

O formă de pneumonie afectează copiii mici. La ce trebuie să fie atenți părințiiSursa foto : Arhiva EVZ

O formă de pneumonie care afectează bebelușii și copiii mici, poate avea urmări grave. Medicii avertizează părinții să nu îi trateze pe cei mici cu leacuri băbești și să meargă la un control de specialitate.

Bronșiolita este o formă de pneumonie care duce la inflamații pulmonare în cazul bebelușilor și copiilor mici. Poate avea urmări grave, dacă nu este tratată corect. De cele mai multe ori, bronșiolita este de natură virală, dar există și situații în care apare o suprainfecție și atunci este necesar și tratamentul cu antibiotic.

„Bronşiolita este o formă de pneumonie care este caracteristică sugarului și copilului mic. Părinţii ar trebui să fie alarmaţi în momentul în care copilul îşi pierde starea de bine. Dacă cel mic este apatic, somnolent sau dacă nu mănâncă este bine să fie dus la un control medical“, a declarat medicul pediatru Ana Maria Davițoiu.

Multe cazuri

La debut, simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele ale unei viroze respitatorii. Apare febra moderată și tusea (la început uscată, ulterior productivă). Pe măsură de infecția avansează apare și o respirație șuierătoare, iar cei mici nu mai mănâncă.

„Prevalența acestei afecțiuni a crescut foarte mult încă din luna septembrie, ceea ce nu este obișnuit pentru România. Formele de boală sunt medii și câteodată severe. Important este ca părinţii să se adreseze medicului în momentul în care apare patologia respiratorie.

Este foarte complicat să faci diferenţa dintre o viroză, o bronşită sau o bronşiolită. Prin excelenţă, viroza şi gripa sunt cele virale. Bronşiolitele şi pneumoniile primar sunt virale sau sunt cu germeni atipici, dar segmentul de spital este cu suprainfecţie bacteriană. Evoluţia lor nu este bună“, a mai spus pediatrul.

Două tipuri de pacienți

Medicii spun că în cazul unor pacienți boala avansează extrem de repede. „Din ce am observat, sunt două categorii de pacienţi. Cei care vin şi ne spun că cel mic este bolnav de ceva vreme, că tuşeşte de două sau trei săptămâni, şi categoria celor care vin cu stare gravă de la debutul bolii. Sunt cei care au o stare generală proastă, insuficienţă respiratorie și tuse chinuitoare.

Pentru cei care decid să îşi trateze copiii cu leacuri băbeşti mesajul este să se adreseze celor de meserie. Atât noi, pediatrii, cât şi medicii de familie, suntem acolo pentru ei. Unii copii au nevoie de ajutor foarte mare“, a mai spus medicul potrivit antena3.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News