Crește riscul de deces pentru persoanele care trăiesc în medii cu temperaturi extreme 

Crește riscul de deces pentru persoanele care trăiesc în medii cu temperaturi extreme  Ger și ninsori în mai multe regiuni. Sursa foto: dreamstime

Noi cercetări au descoperit că temperaturile ridicate sau scăzute cresc riscul de deces în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare. Un studiu internațional a analizat peste 32 de milioane de decese cardiovasculare pe parcursul a patru decenii.

S-a descoperit că persoanele cu insuficiență cardiacă au înregistrat cele mai multe decese cauzate de temperaturi extreme, comparativ cu cei cu alte afecțiuni cardiace. Studiul a folosit date de sănătate, extrase din 567 de orașe din 27 de țări de pe cinci continente, între 1979 și 2019, prin intermediul rețelei de cercetare din mai multe țări.

Creșterea riscului de deces

Studiul a constatat că pentru fiecare 1.000 de decese cardiovasculare, zilele extrem de călduroase au reprezentat 2,2 decese suplimentare, în timp ce zilele extrem de reci au reprezentat 9,1 decese suplimentare.

Când se compară tipurile de boli de inimă, cel mai mare număr de decese suplimentare au fost în rândul persoanelor care au avut insuficiență cardiacă, cu 2,6 și 12,8 decese suplimentare survenite în zilele extrem de calde și, respectiv, reci. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Haitham Khraishah, co-autor al studiului și doctor în boli cardiovasculare la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină și Centrul Medical, a spus că „natura progresivă a insuficienței cardiace” ar putea lăsa pacienții mai vulnerabili la schimbările de temperatură.

Impactul schimbărilor climatice

„Aceasta este o constatare importantă deoarece una din patru persoane cu insuficiență cardiacă sunt readmise la spital în 30 de zile de la externare și doar 20% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă supraviețuiesc la 10 ani după diagnostic”, a spus Khraishah.

Cercetătorii spun că, în cazul schimbărilor climatice, sunt necesare strategii care ar putea reduce impactul temperaturilor extreme asupra bolilor cardiovasculare, potrivit CTV News.