Guvernul din Ungaria plafonează prețurile la produse esențiale. „Inflația este cea mai mare problemă”
- Andra Puiu
- 10 noiembrie 2022, 06:54
Guvernul de la Budapesta a decis să introducă un plafon de preț la ouă şi cartofi. Decizia a fost luată după ce datele oficiale privind inflaţia au semnalat că tarifele la alimente au crescut foarte mult în luna octombrie.
Guvernul ungar a impus, în luna februarie a acestui an, un preț maxim la mai multe produse. Este vorba de lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc și de pui. Decizia executivului de la Budapesta a fost luată în încercarea de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor. Ulterior, au fost plafonate şi prețurile la carburanți şi ratele la creditele ipotecare.
Gergely Gulyas, directorul de cabinet al prim-ministrului ungar, a precizat, miercuri, 9 noiembrie, că în cazul ouălor și cartofilor, prețurile de vânzare în magazine și supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie. Totuși, Gulyas a adăugat că în cazul pieţelor agroalimentare nu va fi aplicat acest plafon.
Este important de precizat că anunțul Executivului ungar a venit în aceeași zi în care au fost făcute publice mai multe date oficiale referitoare la rata anuală a inflației. Aceasta a crescut, în luna octombrie, cu un punct procentual și a ajuns la nivelul de 21,1%. Așadar, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt campioane la creșterea preţurilor în UE.
Gulyas a explicat care este cea mai mare problemă din Ungaria
Gergely Gulyas a mai adăugat, la finalul ședinței de Guvern, că „inflația este cea mai mare problemă” din Ungaria. Majorarea prețurilor la alimente și creșterea facturilor la energie sunt cauzele inflației accelerate. Tarifele la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE.
Alimentele care au suferit cele mai mari majorări au fost pâinea, brânza şi ouăle. Prețurile lor aproape s-au dublat în ultimul an. Mai mult decât atât, în cazul ouălor, tarifele sunt mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut. În acest context, Banca Națională a Ungariei a fost nevoită să își modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie. Așadar, s-a decis, în regim de urgenţă, să fie introdusă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi, informează Agerpres.